Această solicitare este conţinută într-o scrisoare datată 21 iulie, însă Consiliul nu a răspuns până în prezent, a explicat vineri în cursul unei conferinţe de presă reprezentantul permanent adjunct nord-coreean, Ri Tong Il.
‘Ne ignoră, nu putem accepta asta’, a declarat el, acuzând Consiliul că ‘a eşuat în mandatul său de a face să fie respectate pacea şi securitatea’.
Manevrele militare anuale americano-sud-coreene sunt prevăzute să înceapă pe 18 august, cu zeci de mii de soldaţi din cele două ţări care se vor antrena să respingă o invazie nord-coreeană.
Diplomatul nord-coreean a avertizat, de asemenea că Phenianul va continua tirurile cu rachete şi de artilerie în faţa ameninţării care, în opinia sa, o reprezintă manevrele amintite. Tirurile ‘sunt absolut justificate ca răspuns la grava situaţie creată de manevrele comune la scară extinsă’, a explicat el.
De la începutul anului, Coreea de Nord a efectuat 15 tiruri cu rachete, dintre care şase balistice, ultimul având loc sâmbătă, conform autorităţilor de la Seul.
Mai multe rezoluţii ale Naţiunilor Unite interzic Phenianului să desfăşoare activităţi balistice sau nucleare. În iulie, Consiliul de Securitate a condamnat Coreea de Nord pentru recentele tiruri.
Phenianul protestează constant, fără succes, faţă de manevrele comune care, după cum susţine, sporesc tensiunea în peninsulă. Ca ripostă, autorităţile comuniste au ameninţat Washingtonul cu lovituri nucleare.
Experţii consideră că această ţară încă nu a pus la punct o rachetă capabilă să atingă continentul american şi, în pofida a trei teste nucleare, nu stăpâneşte tehnica de miniaturizare ce i-ar permite să fixeze o bombă nucleară pe o rachetă.