Google celebrează 180 de ani de la naşterea lui John Venn

Motorul de căutare Google şi-a modificat, luni, logoul pentru a-l sărbători pe filosoful şi logicianul englez John Venn, inventatorul diagramelor care îi poartă numele, la împlinirea a 180 de ani de la naşterea acestuia.
Filip Stan
04 aug. 2014, 05:00
Google celebrează 180 de ani de la naşterea lui John Venn

 Google celebrează 180 de ani de la naşterea lui John Venn. Filosoful şi logicianul John Venn este celebru pentru crearea diagramelor Venn, cu aplicaţii în domenii diverse, precum teoria mulţimilor, teoria probabilităţilor, logică, statistică şi informatică.

Diagramele Venn reprezintă un mod de a descrie relaţiile de incluziune şi excluziune dintre clase/ seturi. Metoda constă în intersectarea unui anumit număr de cercuri – două sau trei -, fiecare dintre acestea reprezentând o clasă, etichetată printr-o majusculă. Minuscula x şi porţiunile umbrite sunt utilizate pentru a indica existenţa, respectiv nonexistenţa unui membru (cel puţin unul) dintr-o clasă dată.

Astfel, diagramele cu două cercuri reprezintă propoziţii categorice, formele de bază fiind: „toate A sunt B”, „niciun A nu este B”, „mai multe A sunt B” şi „unele A nu sunt B”. 

În cazul silogismelor, potrivit primei legi silogistice, există trei termeni: extremi S şi P şi mediu M. Reprezentarea grafică constă în intersectarea celor trei cercuri corespunzătoare termenilor. Pe această diagramă sunt reprezentate grafic exclusiv premisele: modul silogistic corespunzător este valid dacă şi numai dacă prin reprezentarea grafică doar a premiselor a rezultat automat reprezentarea grafică a concluziei.

John Venn s-a născut pe 4 august 1834, în Hull, Yorkshire, într-o familie de preoţi cu tradiţie. Bunicul filosofului, John Venn, paroh la Clapham, în sudul Londrei, a condus „secta Clapham”, un grup de creştini evanghelişti care se întâlneau în biserica sa şi militau pentru reforma închisorilor, abolirea sclaviei şi a sporturilor violente.

Filosoful John Venn a primit o educaţie strictă, fiind pregătit pentru a se dedica carierei de preot, potrivit tradiţiei familiei. A absolvit Colegiul Gonville and Caius din Cambridge în 1857 şi, la scurt timp după aceea, a fost ales profesor asistent în această instituţie. A fost hirotonisit ca diacon la Ely în 1858, devenind preot în 1859. În 1862 s-a întors la Cambridge, ca profesor de ştiinţe morale.

În 1883 a renunţat la meseria de preot după ce şi-a dat seama că anglicanismul nu corespunde concepţiilor lui filosofice.

Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, despre care a scris mai multe cărţi, printre care „The Logic of Chance”, „Symbolic Logic” şi „The Principles of Empirical Logic”.

În 1883, John Venn a devenit membru al Societăţii regale din Londra.

În 1897, el a scris o carte de istorie a colegiului în care a învăţat şi predat, numită „Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349 – 1897”. De asemenea, a început o compilaţie de note biografice ale studenţilor de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883 – 1958), şi publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 şi 1953.

John Venn a murit în 1923, la vârsta de 88 de ani, la Cambridge.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Coldea a vrut să fure teza de doctorat. Gabriel Oprea confimă dezvăluirile lui Dan Andronic
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?