Un SECOL de la PRIMUL RĂZBOI MONDIAL. Liderii europeni îndeamnă noile generaţii să înveţe LECŢIA TRECUTULUI

Reuniţi, luni, la Liege pentru a comemora începutul Primului Război Mondial, precipitat acum un secol de invadarea Belgiei de către trupele germane, liderii europeni au îndemnat lumea de azi să 'înveţe din lecţiile trecutului', într-un context în care stabilitatea continentului este ameninţată de criza din Ucraina.
Iulian Tudor
04 aug. 2014, 14:35
Un SECOL de la PRIMUL RĂZBOI MONDIAL. Liderii europeni îndeamnă noile generaţii să înveţe LECŢIA TRECUTULUI

‘Europa paşnică, Europa unificată, Europa democratică. Bunicii noştri au visat la ea. Noi, astăzi, o avem. Să avem grijă de ea şi să continuăm să o îmbunătăţim’, a pledat în alocuţiunea sa regele Belgiei Philippe.

‘Nu putem fi simpli gardieni ai păcii, depănători de amintiri, ne aflăm în faţa unor responsabilităţi’, a insistat la rândul său preşedintele francez Francois Hollande, care a evocat criza din Ucraina, ‘unde a fost doborât un avion civil’, dar şi ‘masacrele populaţiilor civile’ din Siria şi Irak şi drama din Gaza.

‘Evenimentele din Ucraina ne amintesc că instabilitatea continuă să se răspândească pe acest continent’, a subliniat în ce-l priveşte prinţul William, reprezentantul Marii Britanii şi al ţărilor din Commonwealth care au fost angajate în conflictul sângeros de acum un secol.

Citeşte şi Scenariu PARALIZANT: Cum ar putea începe Al 3-lea Război Mondial în 2014

‘Fără respectarea celuilalt şi fără toleranţă, pacea nu este posibilă’, a conchis premierul belgian Elio di Rupo, aducând un omagiu miilor de victime civile din această ţară, ‘masacrate de invadatori în funesta lună august a lui 1914’.

Preşedintele german Joachim Gauck nu a prezentat scuze în intervenţia sa, îndemnând doar pe un ton sobru să se ‘desprindă învăţămintele amare şi terifiante’ ale trecutului. ‘Astăzi, în Europa, legea celui mai puternic face loc forţei legii’, a adăugat el.

Demnitari din 24 de ţări angajate în ‘Marele război’ au fost invitaţi la comemorarea de la Liege, plasată sub semnul sobrietăţii. Circa 12 dintre state au fost reprezentate de preşedinţi. Noul rege Felipe al Spaniei a făcut cu acest prilej prima sa deplasare în străinătate, iar prinţul William a venit împreună cu soţia sa Kate.

Oraşul Liege a fost pus sub strictă supraveghere pentru ceremonie, 650 de poliţişti fiind desfăşuraţi pentru a-i proteja pe invitaţi. Reversul acestor măsuri a fost nemulţumirea locuitorilor nevoiţi să se mulţumească să urmărească ceremonia pe ecrane-gigant. Riveranii au fost rugaţi să rămână în case şi să ţină ferestrele închise.

Prinţul William şi soţia sa s-au deplasat ulterior la Mons, pentru o altă ceremonie în micul cimitir militar Saint Symphorien, unde urmau să se întâlnească şi cu premierul britanic David Cameron şi prinţul Harry. În acest cimitir se odihnesc primul soldat britanic ucis în Primul Război Mondial şi ultimul, ucis la 11 noiembrie 1918, ziua armistiţiului care a pus capăt ostilităţilor.

Citeşte şi 20 de milioane de victime. Top 10 ţări cu cei mai mulţi morţi în Primul Război Mondial. România e printre ele

Şi Marea Britanie comemora luni 100 de ani de la declaraţia de război faţă de Germania printr-o ceremonie la catedrala Westminster, o paradă de maşini de epocă şi slujbe religioase. La mii de kilometri distanţă, Australia şi Noua Zeelandă au adus la rândul lor un omagiu zecilor de mii de soldaţi originari din cele două ţări căzuţi pe câmpurile de luptă din Europa în timpul Marelui Război.

Jocul alianţelor a făcut ca invadarea Belgiei, la 4 august 1914, să declanşeze ostilităţile din Primul Război Mondial. Germania a încălcat neutralitatea micului regat pentru a încercui forţele franceze, gest urmat imediat de intrarea în război a Marii Britanii. Liege a rezistat mai multe zile asaltului artileriei germane, care nu şi-a atins scopul decât după ce a recurs pentru prima dată la tunurile sale de 420 mm, celebrele ‘Grosse Bertha’. Oraşul a căzut la 16 august, dar rezistenţa sa neaşteptat de lungă a întârziat cu câteva zile avansul unei părţi a forţelor germane, asigurându-le un răgaz aliaţilor francezi şi britanic. Forţele germane s-au răzbunat prin violenţe care au costat viaţa a circa 6.500 de civili şi au şocat lumea occidentală, aminteşte AFP.

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Dani Boy de la Insula Iubirii a uitat-o pe Mădălina. Vrea deja să își refacă viața
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Turistă ucisă de rechin într-o destinație frecventată de mulți români. Avea doar 30 de ani
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Ministrul ucrainean Andrii Sybiha cere sprijin României în doborârea dronelor rusești
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...