Noul studiu, care a analizat depozitele de argilă de pe Planeta Roşie, arată că suprafaţa planetei ar fi fost uscată şi aridă chiar şi în trecutul îndepărtat. Lacurile şi râurile apăreau doar pentru scurte perioade de timp, spune NASA.
Terenurile sculptate de ape de pe Marte reprezintă doar o dovadă a existenţei lichidului pe planetă. Sateliţii care orbitează planeta au descoperit şi depozite de argilă, create de interacţiunile chimice dintre rocile vulcanice şi apă.
O echipă de cercetători, conduşi de Bethany Ehlmann de la California Institute of Technology, a examinat mai multe imagini realizate de sonda Mars Express de la ESA (Agenţia spaţială europeană) şi de sonda Mars Reconnaissance Orbiter, de la NASA, în căutarea depozitelor de argilă.
Întrucât condiţiile diferite de mediu provoacă schimbări chimice diverse ale aceluiaşi material, argila poate spune multe despre mediul în care se găseşte.
Ehlmann şi echipa sa au găsit toate tipurile de argilă pe Marte, însă argila subterană este cea care domină. „Asta înseamnă că majoritatea argilei de pe Marte s-a format în subteran şi nu a avut nevoie de apa de la suprafaţă„, a spus Ehlmann pentru space.com.
Cercetarea este publicată în revista Nature, ediţia de pe 3 noiembrie.