România, printre cele mai slabe pieţe pentru Societe Generale în 2011

Societe Generale a avut anul trecut în România un profit net de numai 5 milioane euro, pe IFRS, pe fondul scaderii veniturilor si cresterii costurilor asociate riscului, piata româneasca fiind una dintre cele mai putin performante pentru grupul francez, din cauza încetinirii activitatii economice.
Romania TV
16 feb. 2012, 10:56
România, printre cele mai slabe pieţe pentru Societe Generale în 2011

Divizia care înglobeaza operatiunile bancare internationale ale Societe Generale, a doua mare banca franceza, „a încheiat anul într-o nota mai pozitiva, dar a fost nevoita sa creasca provizioanele în Grecia si România (…) Încetinirea economica remarcata în Grecia si România a fost compensata de cresteri puternice pe celelalte piete, cu venituri mai mari în toate regiunile geografice (cu exceptia României)”, se arata într-un comunicat transmis joi de grup.

Situatia României nu poate fi însa comparata cu cea a Greciei, unde criza economica si financiara severa, care dureaza deja de peste patru ani, a provocat SocGen în 2011 pierderi de 348 milioane euro, pe fondul cresterii puternice a costului riscului.

Banca noteaza ca majorarea costului riscului în România a fost cauzata în principal de portofoliul de credite corporate, unde a avut loc o reevaluare a colateralului asociat acestor active.

„Ca reactie la deteriorarea conditiilor din România, grupul a mentinut masurile de reducere a costurilor, cât si politica de aprobare selectiva a împrumuturilor si crestere a provizioanelor. Cheltuielile operationale au fost mentinute sub control, contribuind la limitarea declinului profitului brut pe fondul scaderii venitului net bancar si cresterii costurilor asociate riscului, astfel rezultând o contributie pozitiva de 5 milioane euro la profitul net al grupului”, se spune în comunicat.

Conform rezultatelor financiare raportate joi de Societe Generale conform standardelor internationale de raportare financiara IFRS, profitul net înregistrat de grup în România a scazut de la 77 milioane euro în 2010 la 5 milioane euro în 2011.
Venitul net bancar a coborât cu 13,8%, de la 752 milioane euro la 648 milioane euro, iar cheltuielile operationale au scazut usor, de la 355 milioane euro la 353 milioane euro.

Totodata, costul net al riscului a urcat cu 21%, de la 238 milioane euro la 288 milioane euro, potrivit raportarilor pe standarde IFRS.
Din datele SocGen mai reiese ca grupul francez a înregistrat în trimestrul al patrulea o pierdere de 15 milioane euro în România, fata de un profit net de 7 milioane euro în perioada corespunzatoare a anului anterior. Venitul net bancar a coborât în ultimele trei luni ale anului cu 9,4%, la 164 milioane euro, iar costul net al riscului a urcat cu 46%, de la 77 milioane euro la 113 milioane euro.

Societe Generale mentioneaza, în raportul de joi, o expunere de 1,301 miliarde euro pe datoria de stat a României, mai ridicata decât cea pe statul spaniol (977 milioane euro), însa mult mai scazuta decât pe Cehia (3,4 miliarde euro).

Societe Generale detine în România grupul bancar BRD, societarea de servicii financiare BRD Finance IFN si ALD Automotive, companie care ofera servicii de leasing auto.

Potrivit rezultatelor financiare comunicate miercuri de BRD, întocmite conform standardelor românesti de contabilitate RAS, subsidiara româneasca a SocGen a înregistrat anul trecut un profit net de 465,2 milioane lei (109,7 milioane euro), în scadere cu 7%, si provizioane cu 18% mai mici, de 1,289 miliarde lei (304 milioane euro).

Venitul net bancar al BRD a scazut cu 9% pe standardele RAS, la 3,227 miliarde lei (761,4 milioane euro).
La finalul anului trecut, banca avea active totale de 48,027 miliarde lei (11,12 miliarde euro), cu 1,1% peste nivelul din 2010, de 47,494 miliarde lei, potrivit raportarilor de miercuri.

Grupul Societe Generale a înregistrat anul trecut, la nivel global, un profit net de 2,38 miliarde euro, în scadere cu 39,1% de la 3,91 miliarde euro în 2010, se arata în comunicatul transmis joi.

Venitul net bancar al institutiei franceze a scazut cu 3%, la 25,6 miliarde euro, iar costul net al riscului a avansat cu 4,1%, la 4,3 miliarde euro. Profitul operational al grupului a scazut cu 25,3%, la 4,27 miliarde euro.

În trimestrul al patrulea, profitul net al Societe Generale a scazut de aproape noua ori, la 100 milioane euro, de la 874 milioane euro în perioada similara a lui 2010, din cauza pierderilor de 482 milioane euro înregistrate de divizia de corporate and investment banking din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro.

Pe de alta parte, SocGen a reusit, asemenea rivalului francez BNP Paribas, cea mai mare banca europeana, sa atinga rata de adecvare a capitalului de rang întâi la activele ponderate la risc de 9% prevazuta de noile norme europene cu sase luni înainte de termenul impus de Autoritatea Bancara Europeana, respectiv iunie 2012.

Actiunile Societe Generale au crescut cu 30% în acest an la bursa de la Paris, valoarea de piata a bancii urcând la 17,3 miliarde euro, potrivit Bloomberg. Cotatiile principalelor banci rivale din Franta, BNP Paribas si Credit Agricole, au urcat cu 15%, respectiv 11%.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, are ape termale, peisaje frumoase și foarte puțini români știu de ea
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Melania Trump va publica prima carte de memorii în această toamnă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!