Proiectul implică săparea unui canal paralel pe o lungime de 35 de kilometri şi lărgirea canalului existent cu alţi 37 de kilometri, a explicat şeful Autorităţii canalului, Mohab Mamish, în cadrul unei conferinţe de presă la Ismailia (nord-est), potrivit Agerpres.
Costul estimat al lucrărilor la noul canal va fi de circa 4 miliarde de dolari, a adăugat Mamish, potrivit căruia lucrările ar urma să fie încheiate în cinci ani, dar se va încerca devansarea acestui termen cu doi ani.
Citeşte şi O citadelă biblică cucerită de Regele David, descoperită în Ierusalimul de est VIDEO
Un număr de 17 companii egiptene vor fi implicate în implementarea proiectului, care se va desfăşura sub supervizarea armatei, a precizat în aceeaşi conferinţă de presă preşedintele egiptean Abdel Fattah Al-Sissi.
De asemenea, urmează să fie construite cinci noi zone rezidenţiale şi turistice, potrivit cotidianului Al-Ahram, care mai notează că proiectul va crea un milion de locuri de muncă. Preşedintele egiptean a cerut ca lucrările să fie finalizate într-un an în locul celor trei prevăzuţi în proiect, mai menţionează Al-Ahram. Şeful statului a subliniat totodată că proiectul va fi realizat fără a se recurge la finanţare străină.
Citeşte şi Descoperire ULUITOARE. Ce se află de fapt sub piramidele din Egipt. „Am găsit asta cu Google Earth”
Canalul Suez, inaugurat în 1869 după 10 ani de muncă intensă, are în prezent 193 km şi aduce Egiptului încasări de circa 5 miliarde de dolari pe an, o sursă vitală de bani pentru o ţară care a cunoscut scăderi drastice ale turismului şi investiţiilor după revolta din 2011.
Canalul a fost naţionalizat în 1955 de preşedintele Gamal Abdel Nasser, generând o criză politico-militară cu Marea Britanie – care îl controla -, Franţa şi Israel. Media proguvernamentale din Egipt nu au ezitat să compare planurile de extindere a canalului cu proiectele de infrastructură ale lui Nasser, ce au constituit o sursă de mândrie naţională.