TOP 5 mănăstiri din Moldova pe care trebuie să le vizitezi GALERIE FOTO

Înainte de a face turul Europei, RomaniaTV.net vă recomandă să faceţi o excursie în România. Şi noi avem atâtea locuri cu tâlc, ascunse de mulţi ochi curioşi, locuri frumoase, peisaje paradisiace, locuri ce merită să fie văzute. Iată un top 5 al celor mai frumoase mănăstiri din zona Moldovei.
Marilena Vili
06 oct. 2014, 08:13
TOP 5 mănăstiri din Moldova pe care trebuie să le vizitezi GALERIE FOTO

1. Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna este una dintre cele mai cunoscute lăcaşuri de cult din Moldova, fiind construită în anul 1466, sub ctitoria lui Ştefan cel Mare. Mănăstirea ortodoxă de călugări are Hramul Adormirii Maicii Domnului şi este un important centru cultural şi artistic, nu numai religios, incluzând un muzeu bogat în lucrări ale călugărilor.

Ştefan cel Mare a construit mănăstirea, între anii 1466 şi 1469, ca fiind locul său de înmormântare, iar biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost sfinţită un an mai târziu, potrivit romanianmonasteries.org.

La doar trei ani după ce mănăstirea a fost terminată, un incendiu a distrus-o, dar a fost imediat refăcută. A fost distrusă din nou, în 1653, de către armata cazacă a lui Timuş Hmelniţchi, ginerele lui Vasile Lupu. Actuala biserică a fost practic refăcută între anii 1653 şi 1662 de către Vasile Lupu şi succesorii săi. Planul bazei urmează planul edificiului original, cum s-a putut dovedi când fundaţia primei biserici a fost dezgropată, între 1968 şi 1970.

Ştefan cel Mare a domnit o jumătate de veac, între 1457-1504, şi a avut numeroase victorii împotriva turcilor. Se spune că domnitorul a zidit câte un edificiu religios după fiecare victorie militară importantă. În mănăstirea Putna se află şi mormântul lui Ştefan cel Mare, precum şi a altor membri ai familiei.

Deşi biserica actuală urmează planul edificiului unei biserici moldoveneşti tipice din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, ea are multe particularităţi arhitecturale şi decorative care sunt tipice bisericilor din secolul al XVII-lea. Pereţii exteriori nu mai au faţadele netede din timpurile anterioare, ci două rânduri de arcade nelustruite înconjoară clădirea, cele mici deasupra frânghiei întoarse din piatră, iar cele înalte dedesubtul ei. Motivul acesta – al frânghiei răsucite – a fost prima dată întâlnit la biserica Manastirii Dragomirna, în 1609.

Ferestrele înalte ale exonartexului, trei pe faţada vestică şi câte una pe cea nordică şi cea sudică, urmează forma şi mărimea arcadelor mate şi înalte. Părţile lor superioare sunt decorate cu motive decorative complexe din piatră gravată. Toate celelalte ferestre sunt mult mai mici, cu bolte ascuţite şi cu chenare pătrate din piatră sculptată. De obicei, era câte o fereastră pe fiecare absidă, dar aici sunt câte trei ferestre pentru fiecare absidă, o altă influenţă târzie. De asemenea, turla diferă de cele tradiţionale, ea având două etaje. În partea inferioară octagonală se află câte o ferestruică pe fiecare latură cu câte un pilastru în stil baroc răsucit între ele. În partea superioară şi mai îngustă se află cele patru ferestre obişnuite.

Citeşte şi Cele mai frumoase şi neştiute castele din România GALERIE FOTO

2. Mănăstirea Voroneţ

Mănăstirea Voroneț se află în satul cu același nume, la numai jumătate de oră de Suceava și la câțiva kilometri de Gura Humorului. Satul Voroneț este înconjurat de păduri și dealuri, iar o drumeție în împrejurimi te va convinge că Bucovina este una dintre cele mai frumoase regiuni ale României, potrivit wonderfulromania.ro.

Mănăstirea Voroneţ este una dintre cele mai cunoscute şi mai vizitate dintre mănăstirile Moldovei, fiind apreciată pentru unicitatea sa, dată de aşa-numita culoare „albastru de Voroneţ”. Construită în anul 1488, în decursul a numai patru luni, Mănăstirea Voroneţ este cea mai valoroasă ctitorie a lui Ştefan cel Mare, potrivit turistcenter.ro.

Mănăstirea Voroneț este deopotrivă un loc de pelerinaj pentru credincioși, dar și unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Moldovei, fiind inclusă pe lista de monumente de arhitectură din patrimoniul UNESCO.

Mănăstirea a fost supranumită „Capela Sixtină a Estului”, datorită numărului impresionant de picturi. În interior, pot fi admirate scene biblice precum Cina cea de Taină, Împărtășirea Apostolilor, Spălarea Picioarelor și Ciclul Patimilor, iar în naos se află un tablou al lui Ștefan cel Mare.

De asemenea, la Voroneț se află înmormântat primul stareț al mănăstirii, Sfântul Daniil Sihastru, unul dintre cei mai vestiți duhovnici ai Moldovei. Mormântul este vegheat de o candelă mereu aprinsă.

3. Mănăstirea Humor

Mănăstirea Humor se află în apropiere de Suceava, în localitatea Mănăstirea Humorului. Aceasta a fost ctitorită de Toader Bubuiog în anul 1530 şi poartă Hramul Adormirii Maicii Domnului. Ruinele caselor mănăstireşti sunt obiective extrem de importante şi interesante, completând peisajul creat de Bisericile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sf. Gheorghe”, dar şi de cele două turnuri impresionante.

Prima biserică, construită în 1415, a fost ctitorită de Ioan Vornicul în vremea lui Alexandru cel Bun. A fost distrusă păstrându-se zidurile, iar ruinele se pot vedea la 500 metri de actuala mănăstire. În 1530 este reconstruită pe un loc nou, ctitor Domn Petru Voievod şi marele logofăt Jupân Toader Bubuiog şi soţia lui Anastasia, potrivit manastiribucovina.romaniaexplorer.com. În 1641, zidurile înconjurătoare sunt întărite şi se construieşte turnul de apărare de către Vasile Lupu.

Mănăstirea Humor impresionează cu pictura sa exterioară, cea mai veche din ţară, fiind realizată de meşterul Toma, si reprezintă: Imnul acatist al Bunei Vestiri (24 de strofe-scene cuprinzând printre altele Glorificare Mariei), asediul Constantinopolului, Legenda fiului risipitor, Judecata de Apoi. În pictură se regăsesc şi elemente locale precum: buciumul, laviţa, ştergarul.

Arhitectura bisericii se înscrie în seria monumentelor specifice vremii lui Petru Rareş. În timpul lui, biserica a fost restaurată.

Pictura interioară este parţial realizată de Toma, zugrav de Suceava, în anul 1535. Sunt remarcabile: Cina cea de Taină (absida altarului), Ospeţia lui Avram (conca de sud), Tablou votiv, Maica Domnului (cupola pronaosului), icoanele de factură bizantină, sec. XVI, portretele ctitorilor (firidele gropniţei), pietrele de mormânt.

Citeşte şi TURISM în România: Statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Şumuleu Ciuc

4. Mănăstirea Moldoviţa

Mănăstirea din Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, a fost construită în anul 1532, de Domnitorul Petru Rareş. Cea mai importanta caracteristică a Bisericii „Buna Vestire” este exonartexul cu cele trei bolţi în faţada vestică. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare de aici s-au pastrat cel mai bine, scrie romanianmonasteries.org.

Biserica a fost pictată în 1537, atât în interior, cât şi în exterior. Diferenţele de stil semnificative între scene variate indică faptul că trebuie să fi muncit mai mulţi pictori la Moldoviţa.

În 1607 Episcopul de Rădăuţi Efrem a decis construirea solidă a incintei cu trei turnuri. Cel de la intrare şi cel din colţul sud-estic sunt pătrate, dar cel din colţul nord-estic este rotund. O poartă arcuită conduce către turnul de la poartă şi mai apoi către aşezământul monahal. Bolta porţii este decorată cu rozete sculptate în piatră.

Pictura exterioară a Bisericii „Buna Vestire” s-a păstrat cel mai bine, dintre toate bisericile bucovinene. Mai ales în faţadele sudică şi estică există picturi care nu au fost şterse de trecerea timpului şi care sunt capabile să arate cât de luminoase erau faţadele decorate în timpul domniei lui Petru Rareş. Chiar sub streşini, sunt 105 nişe, fiecare cu un înger pictat. Pe pilonul vestic, în partea stângă a intrării şi pe înalta deschizătură a faţadei sudice, sunt trei Sfinţi militari pe cai care stau în picioarele dinapoi şi cu o sabie sau o suliţă în mâini. Cel mai sus se află Sf. Gheorghe, apoi Sf. Dumitru şi Sf. Mercurius.

Ca de obicei, pe faţada sudică, se află cântecul religios Acatistul. Cele 24 de strofe ale imnului acoperă patru catastifuri.

Pictura interioară nu se abate de la tradiţie, însă Răstignirea (naos) e socotită cea mai valoroasă realizare pe această temă din bisericile Bucovinei. În apsida altarului scena Cina cea de Taină Îl are pe Iisus în centru. Bogăţia elementelor figurative şi decorative sunt impresionante la Fecioara Oranta din bolta pronaosului, ca şi la Maica Domnului Înduratoare din timpanul portalului. Culoarea specifică Mănăstirii Moldoviţa este galbenul.

Citeşte şi Cele mai frumoase locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi

5. Mănăstirea Suceviţa

Mănăstirea Suceviţa este atestată din anul 1582 şi este localizată în apropiere de Rădăuţi, în satul Suceviţa. Complexul mănăstirii are la bază o legendă, ce spune că, pentru răscumpararea unor păcate, o femeie a adus, timp de 30 de ani, piatră pentru construcţie cu carul său tras de bivoli. Decorată cu picturi murale de interior şi de exterior, mănăstirea este una dintre cele mai frumoase reprezentări ale stilului bizantin şi gotic.

Pornind de la arhitectura complexului, ce seamănă mai mult a cetate fortificată sau curte domească, cuprinzând central biserica, mănăstirea se prezintă ca un nucleu al credinţei ortodoxe, ce păstrează şi astăzi farmecul şi atmosfera monahală străveche. În incinta fortificată se găsesc casele domneşti şi chiliile, dar şi un muzeu ce păstrează autentice valori ale artei religioase de secol XV – XVI: sculptură în lemn şi piatră, broderii, argintărie şi manuscrise care au fost dăruite mănăstirii de ctitorii şi de urmaşii acestora, potrivit manastirea-sucevita.ro.

Istoria mănăstirii Suceviţa este puternic legată de numele familiei Movileştilor. Avându-şi începutul într-un modest schit de lemn, atribuit călugărului Pahomie, aşezarea monahală a luat fiinţă printr-o biserică din zid ridicată la sfârşitul secolului al XVI-lea de Gheorghe Movilă. Cel mai mare dintre fraţii Movilă, acesta îmbracă haina călugărească la mănăstirea Probota, ajungând mitropolit al Moldovei. La început o mănăstire de proporţii modeste, al cărei stareţ a fost chiar fondatorul ei, Gheorghe Movilă, Suceviţa a fost zidită cu cheltuiala întregii familii, devenind ulterior o adevărată emblemă a boierilor Movileşti.

UNESCO a inclus, în anul 1993, o parte dintre mănăstirile pictate ale Moldovei în lista de Situri de Patrimoniu Mondial, printre care se numără şi Mănăstirea Arbore, Mănăstirea Humor, Mănăstirea Moldoviţa, Mănăstirea Suceviţa şi Mănăstirea Voroneţ.

Citeşte şi Cele mai frumoase DESTINAŢII DE TOAMNĂ din România. GALERIE FOTO

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9