„În ceea ce priveşte exportul de gaze naturale în Republica Moldova, se va stabili un preţ din piaţa concurenţială, undeva la 80 de lei/MWh. Din piaţa concurenţială, orice furnizor poată să vândă gaze naturale. Începerea furnizării de gaze naturale către Republica Moldova va începe din a doua jumătate a anului, fiind vorba despre milioane de metri cubi. Furnizarea vizează o zonă non-industrială din Republica Moldova, apropiată de graniţa cu România”, a afirmat Havrileţ.
Pe data de 23 iulie, prim-ministrul Victor Ponta preciza că furnizarea de gaze dinspre România către Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni va demara conform calendarului anunţat anterior, în luna august al acestui an, lucru confirmat şi de către ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Pe de altă parte, oficialul ANRE a menţionat că România a plătit pentru gazele ruseşti cu un miliard de euro mai puţin, anul trecut, în timp ce investiţiile din sectorul energetic s-au cifrat, în ultimii doi-trei ani, între 4 şi 6 miliarde de euro.
„Avem investiţiile majore care s-au făcut în ultimii doi-trei ani în sistemul de producere a energiei regenerabile şi vorbim de 4 până la 6 miliarde de euro. Există investiţii promovate de investitori din zona Gaze şi Petrol, şi aici discutăm de platforma Mării Negre, care sunt în pregătire cu investiţii majore de până la 2-3 miliarde de euro. Pentru aceşti investitori, România trebuie să asigure predictibilitate legislativă, iar, din acest punct de vedere, ANRE are un rol foarte important. România a plătit, în 2013, cu un miliard de dolari mai puţin pe gazele ruseşti, faţă de 2012, tocmai datorită modificărilor din piaţa energetică din România. Lucru foarte bun pentru că a adus o lichiditate de rezervă. Piaţa românească de energie electrică şi gaze continuă să se dezvolte şi există nişte speranţe în plus. Producătorii de gaze naturale pot tranzacţiona pe bursă cantităţile existente. Considerăm că vom avea un procent de tranzacţionare pe bursă de 50%”, a spus preşedintele ANRE, potrivit Agerpres.
Citeşte şi: Autorităţile anunţă costul facturilor pentru iarnă. Gazul se scumpeşte, dar energia electrică se ieftineşte
Conferinţele Focus Energetic continuă, joi, cu ediţia a XXII-a, eveniment în care este dezbătută tema ‘Finanţarea investiţiilor energetice în condiţiile noilor viziuni naţionale şi europene’.
Pe lista invitaţilor conferinţei se află, printre alţii Atilla Korodi – ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Niculae Havrileţ – preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Energie /ANRE/, Gabriel Dumitraşcu – director general în cadrul Departamentului pentru Energie, Remus Borza – administrator judiciar Hidroelectrica şi Valeriu Bivol – director Complexul Energetic Oltenia.
Conferinţele Focus Energetic sunt evenimente business-to-business high-level, care fac posibilă întâlnirea dintre oficialităţi şi reprezentanţii de marcă ai domeniului energiei, deschizându-se, astfel, noi oportunităţi de informare şi colaborare.