Resursele AFRICII încing spiritele între China şi SUA: Ce urmăresc cele două ţări

Ministerul chinez de externe a cerut joi Statelor Unite să prezinte o 'viziune mai raţională şi obiectivă' asupra investiţiilor efectuate de China pe continentul african, reacţie ce survine după ce preşedintele Barack Obama a sugerat, în timpul summitului SUA-Africa, faptul că statul chinez nu urmăreşte altceva decât să exploateze resursele naturale ale acestui continent, consemnează agenţia EFE.
Iulian Tudor
07 aug. 2014, 13:56
Resursele AFRICII încing spiritele între China şi SUA: Ce urmăresc cele două ţări

Summitul SUA-Africa a scos la suprafaţă rivalitatea americano-chineză pentru exploatarea resurselor de pe continentul african.

Administraţia Obama a profitat de acest summit – ce a reunit la Washington între 4 şi 6 august 42 de lideri africani – pentru a identifica noi oportunităţi investiţionale pe acest continent, unde se regăsesc vaste resurse minerale neexploatate, economii ce înregistrează o creştere rapidă şi o clasă de mijloc în expansiune, şi pentru a valorifica în acest fel complementaritatea dintre tehnologiile avansate americane şi resursele abundente ale Africii. Un exemplu este sectorul petrolier, companii precum Exxon ori Chevron având capacitatea de a efectua foraje la mare adâncime pentru a exploata zăcămintele din zonele offshore.

Într-un articol publicat în aceeaşi zi de Bloomberg se menţionează că una dintre motivaţiile organizării summitului a fost dorinţa Statelor Unite de a-şi spori prezenţa economică pe continentul african pentru a deveni o contrapondere a Chinei, după ce în ultimul deceniu companiile chineze au investit masiv în ţările africane profitând de orientarea Washingtonului către alte regiuni. De exemplu, numai anul trecut volumul schimburilor comerciale dintre China şi statele africane a depăşit valoare de 200 de miliarde de dolari, mai mult decât dublul schimburilor dintre SUA şi Africa.

‘Nu dorim doar să extragem resursele minerale din subsolul african pentru a le folosi la creşterea noastră economică, dorim iniţiative care să conducă la crearea de locuri de muncă şi oportunităţi pentru toată lumea’, a afirmat Obama, declaraţie ce ar putea fi o aluzie la prezenţa crescândă a Chinei pe continentul african, după cum consideră atât unii analişti, cât şi guvernul de la Beijing.

Acesta din urmă a reacţionat prin intermediul unui purtător de cuvânt al MAE, care a afirmat că ‘China şi Africa au un angajament pe termen lung în direcţia unei relaţii stabile şi prieteneşti’, iar investiţiile companiilor chineze pe continentul african nu au ca obiectiv doar obţinerea de câştiguri economice, ci şi progresul economic şi social al statelor africane.

Reuniunea de la Washington s-a dorit a fi, de asemenea, o replică a summiturilor China-Africa din anii 2006 şi 2012. Investiţiile chineze pe continentul african privesc şi realizarea unor proiecte majore de infrastructură, cum ar fi construcţia de căi ferate în Uganda sau de şosele în Kenya. Banca chineză de Export-Import oferă finanţări pentru astfel de proiecte, însă cu condiţia ca realizarea lor să fie atribuită companiilor chineze.

Summitul încheiat miercuri s-a concretizat în proiecte de investiţii în valoare de 14 miliarde de dolari, anunţate de companii precum General Electric sau Coca-Cola, ce fac parte din planul de investiţii de 33 de miliarde de dolari anunţat săptămâna aceasta de Administraţia americană pentru sprijinirea realizării unor proiecte în Africa. Însă, potrivit Bloomberg, mediul de afaceri de pe acest continent nu crede că SUA se vor angaja în proiecte de infrastructură de anvergura celor realizate de companiile chineze. Există de asemenea şi aspectul politic, spre deosebire de SUA China necondiţionând relaţiile economice de factori precum stabilitatea politică sau transparenţa guvernelor

DailyBusiness
Inedit! Primești 200.000 de euro în cele mai grele vremuri, doar dacă depui dosarul cu actele necesare
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Orașul din România care se află pe șapte coline, ca Roma. Puțini știu cum se numesc și ce ascund
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Un bărbat din Târgu Cărbunești, dat dispărut după zece ani
MediaFlux
RĂSTURNARE PRIVIND PROCESUL lui CEAUȘESCU! Se REIA de la 0
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!