Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, nu exclude posibilele efecte care ar putea apărea, în timp, pe piaţa internă din cauza unui aflux mare de produse provenite din ţările care exportă masiv în Rusia, potrivit Agerpres.
„Decizia Rusiei nu ne afectează pentru că nu avem exporturi foarte mari pe piaţa din Rusia. De exemplu, anul trecut am exportat de 41 de milioane de euro, şi cred că era vorba de ceva porumb şi floarea soarelui, puţine produse. Nu reprezintă mare lucru, care să ne afecteze direct, doar indirect, în timp, atunci când produsele din alte ţări, Germania sau Polonia, mari exportatoare pe piaţa din Rusia, ar trebui să ajungă undeva pe o piaţă”, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin.
Acesta consideră că la nivelul UE trebuie o acţiune unitară şi „cât mai rapidă”, astfel încât să poată fi asigurată producătorilor o competiţie corectă.
„Trebuie o acţiune coerentă, unitară a UE şi cât mai rapidă. În acest sens, am discutat cu comisarul Cioloş care mi-a spus că săptămâna viitoare, joi, va avea loc la Bruxelles o întâlnire la nivel tehnic a tuturor ţărilor membre pentru că, în mod natural, fiecare stat membru, inclusiv România, va avea tendinţa de a-şi proteja piaţa internă. Sigur că şi pe mine mă preocupă producătorii din România, pentru că trebuie să le asigurăm lor o competiţie corectă fără să fie alterată de un aflux mare de produse şi atunci, ca să evităm măsuri de protejare a unor pieţe, trebuie să avem măsuri coerente la nivel european”, a explicat Daniel Constantin.
Potrivit sursei citate, una dintre măsurile posibile pe care le-ar putea lua CE se referă la intervenţia în piaţă.
„O măsură este intervenţia în piaţă, acolo unde va fi cazul, să se poată asigura stocarea acolo unde sunt afectaţi producătorii din alte state, astfel încât să nu iasă pe piaţa unică o anumită perioadă şi să sufoce piaţa respectivă, dar sunt multe alte măsuri care se pot lua”, a spus şeful MADR.
În ceea ce priveşte influenţele care pot apărea asupra preţurilor produselor alimentare la nivel european, Constantin a afimat că „este prematur. Nici Comisia nu a avut o reacţie pentru că nici ea nu ştie exact ce înseamnă aceste sancţiuni pe care vrea să le impună Rusia”.
Totodată, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, consideră că nu este nimic dramatic din punctul de vedere al Românei, în condiţiile în care ultimii 7-8 ani nu s-au exportat produse agroalimentare în Rusia.
„Din punct de vedere al României nu este nimic dramatic. România nu face export în Rusia, poate ceva nesemnificativ, fructe şi legume, dar produse din carne şi lapte nu. Rusia a fost o piaţă închisă în ultimii ani. Ei au o legislaţie foarte ciudată, au avut întotdeauna restricţii foarte multe şi mari pentru România şi pentru toată Europa. Au înghiţit foarte multe fructe şi legume, dar nu de la noi, şi foarte multă carne de la nemţi. Pe Germania o va atinge această decizie foarte mult”, a afirmat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Ştefan Pădure, presedintele APAR, consideră că este pentru prima dată bucuros că nu facem export în Rusia.
„Deşi ne-am chinuit nu am reuşit să ajungem pe piaţa Rusiei pentru că ne-au blocat. Spun cu tristeţe că sunt fericit pentru că aş fi preferat să fi avut ceva de pierdut dacă aveam un business acolo, pe piaţa rusă”, a conchis Pădure.
Rusia a decretat o „interdicţie totală” a majorităţii produselor alimentare provenite din ţările Uniunii Europene şi din SUA, în replică la sancţiunile occidentale adoptate împotriva Moscovei, a anunţat joi premierul rus Dmitri Medvedev, citat de AFP şi Reuters.
Această interdicţie vizează carnea de vită, de porc şi de pui, peştele, brânza, laptele, legumele şi fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.
Miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a interzis pentru un an importurile de produse agricole şi alimentare din ţările care au impus sancţiuni Rusiei.
CITEŞTE ŞI: Rusia, EMBARGO TOTAL pe importurile agroalimentare din UE şi SUA