Mai BIZAR nu se poate. Ce efect ULUITOR are culoarea roşie asupra bărbaţilor

Despre culoarea roşie se ştie că este culoarea pasiunii şi a iubirii, dar nimeni nu ştie despre ea că poate afecta felul în care percepem trecerea timpului.
Romania TV
09 aug. 2014, 10:50
Mai BIZAR nu se poate. Ce efect ULUITOR are culoarea roşie asupra bărbaţilor

Un studiu realizat recent şi publicat în Scientific Reports arată că roşul afectează perceperea timpului şi că efectul se manifestă mult mai pregnant în cazul bărbaţilor decât al femeilor.

Studiul cercetătorilor japonezi de la Institutul de Cercetări asupra Primatelor, din cadrul Universităţii din Tokio, a avut în vedere 37 de bărbaţi şi tot atâtea femei, cărora le-au fost arătate ecrane de monitor colorate în roşu sau albastru pentru durate variabile de timp (400, 504, 635, 800, 1008, 1270 sau 1600 milisecunde) şi li s-a cerut să spună dacă durata persistenţei culorii pe ecran era mai aproape de 400 sau de 1600 de milisecunde.

Bărbaţii, au constatat cercetătorii, tindeau să supraestimeze durata cât persista ecranul roşu. Aceste efect au fost observate la 76% dintre bărbaţi şi la numai 43% dintre femei, potrivit descoperă.ro.

Cercetătorii spun că rezultatele se potrivesc cu cele ale altor studii, ce arătau că roşul determină o amplificare a stării de excitare, în măsură mult mai mare decât albastrul, iar acest fenomen ar putea „grăbi” ceasul intern al organismului, ducând la supraestimarea timpului cât persistă culoarea roşie pe ecran.

Citeşte şi Cine vorbeşte mai mult: femeia sau bărbatul? Cercetătorii au un răspuns surprinzător

Explicaţia dată de cercetători ţine de psihologia evolutivă: roşul semnifică, la multe specii de primate, furia, agresivitatea, dominanţa şi, din cauză că, la multe primate, masculii sunt programaţi biologic să concureze pentru statut în cadrul grupului, pentru teritoriu şi parteneri de împerechere, aceste animale au o sensibilitate sporită la culoarea roşie.

Un interesant studiu din 2005 a arătat că, la Jocurile Olimpice care au avut loc la Atena în 2004, era mai probabil ca acei concurenţii de sex masculin care purtau echipament de culoare roşie să câştige în meciurile de box, taekwondo, lupte greco-romane şi lupte libere.

De ce bărbaţii considera femeile îmbrăcate în roşu mai atrăgătoare

De asemenea, roşul exercită o atracţie mai mare în sfera erotică: bărbaţii consideră mai atrăgătoare femeile îmbrăcate în roşu decât pe cele care poartă alte culori.

Cu toate acestea, cercetările asupra efectelor psihologice ale culorilor nu sunt foarte edificatoare, deocamdată, admit autorii studiului. Deşi culorile influenţează neîndoielnic modul în care percepem anumite aspecte ale lumii din jur, efectele lor depind foarte mult de context.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Serialele ‘Shogun’ și ‘The Bear’ conduc în topul nominalizărilor pentru premiile Emmy
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'