Deputatul PDL Daniel Oajdea a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că trimiterea acestei scrisori deschise reprezintă un gest simbolic prin care se speră ca ultima dorinţă a sculptorului, respectiv aceea de a fi înmormântat lângă mama sa, în cimitirul din Hobiţa, să fie respectată.
„Cred că e foarte important ca fiecare parlamentar român care înţelege importanţa operei lui Brâncuşi să contribuie atât cât poate pentru ca Brâncuşi să fie repatriat. În actualul context social-politic, când în Franţa românii nu sunt prea mult respectaţi, eu cred că o astfel de dezbatere pe tema Brâncuşi e benefică pentru toată lumea”, a spus Oajdea.
Oajdea a spus că reiterează solicitarea ca autorităţile române, respectiv Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerlor Externe, să facă tot ce le stă în putinţă pentru a sprijini acest demers. El a precizat că scrisoarea deschisă va fi transmisă Legislativului francez în limbile română şi franceză.
Şi scriitorul român Laurian Stănchescu a iniţiat anul trecut o campanie de strângere de semnături pentru aducerea osemintelor lui Constantin Brâncuşi, înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris, la Hobiţa, localitatea gorjeană în care s-a născut sculptorul. Totodată, Laurian Stănchescu a demarat în acest an şi o altă iniţiativă simbolică pentru aducerea osemintelor lui Brâncuşi în România, respectiv Marşul Cultural „Constantin Brâncuşi”, pe traseul Craiova-Paris, prin care Stănchescu vrea să refacă pe jos drumul celebrului sculptor din 1903-1904.
Constantin Brâncuşi (născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, judeţul Gorj – decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuţii majore la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană. Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea şi importanţa acordată luminii şi spaţiului sunt trăsăturile caracteristice ale creaţiei lui Brâncuşi. Opera sa a influenţat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură şi desen.