O banală tamponare se poate transforma rapid într-un accident rutier, în care victima poţi fi chiar tu, dacă nu ai cunoştinţă de riscurile şi consecinţele la care te supui. Deşi poliţiştii rutieri desfăşoară campanii pe care ei înşişi le numesc „agresive” şi îi amendează pe şoferii care conduc fără a avea cuplată centura de siguranţă, iată că toate aceste sancţiuni sunt cu un scop, iar lucrurile merg mai departe decât o amendă banală, în ciuda părerilor conducătorilor auto.
„Desfăşurăm o campanie agresivă” Specialiştii sunt de părere că purtarea centurii de siguranţă îţi poate salva viaţa în mai mult de 99% dintre cazuri. Acest instrument poate face diferenţa dintre accidentele grave şi cele uşoare şi, indiferent de situaţie, este mult mai bine dacă porţi centura decât dacă nu o faci.
„Centura de siguranţă nu este importantă, ci este vitală. Observăm o scădere a numărului de accidente rutiere grave şi o creştere a celor uşoare. Noi ne dorim reducerea numărului de eveni-mente grave şi mortale. Părerea mea este că am reuşit să facem asta şi datorită campaniei agresive pe care o desfăşurăm în ceea ce priveşte purtarea centurii de siguranţă şi sancţionarea celor care nu o poartă”, a precizat comisarul şef Constantin Dancu, şeful Serviciului Rutier Constanţa.
De la centură te poţi alege cu fracturi De aceeaşi părere cu poliţiştii rutieri sunt şi medicii legişti care s-au confruntat cu sute de cazuri de decese ale persoanelor care nu purtau centura de siguranţă. Astfel, aceştia sunt în măsură să facă diferenţa dintre traumatismele care survin în cazul unui impact purtând centura de siguranţă sau dimpotrivă. Concret, specialiştii sunt de părere că centura de sigu-ranţă este binevenită în orice situaţie.
„Din punct de vedere al corpului uman, centura îţi salvează sănă-tatea şi chiar viaţa. Este adevărat, nici centurile de siguranţă nu sunt infailibile, pentru că, de exemplu, la peste 80-90 km/h pot apărea leziuni provocate chiar de centura de siguranţă, însă una peste alta este mai bine să o porţi decât să nu. Leziunile produse chiar şi la viteze mai mari de 50 km/h sunt mai mici decât cele pe care le-ai putea avea dacă nu ai purta centura, la contactul cu bordul sau cu volanul. Dacă porţi centura de siguranţă, iar impactul s-a produs la o viteză destul de mare, pot apărea fracturi intercostale, însă leziunile nu sunt mortale, sunt compatibile cu viaţa. La viteze mari fără centură, însă, riscul este foarte mare de deces. La viteze de până la 70-80 km/h, centura este foarte bună şi îţi salvează viaţa, în aşa fel în care nu apar nici leziuni traumatice produse de centură. Peste aceste viteze apar trauma-tisme, dar sunt mai mici decât cele pe care le-ai putea avea dacă nu porţi centura”, explică dr. Mihai Onciu, şeful Serviciului Medicină Legală Constanţa, citat de Cuget Liber.
Până în acest moment, poliţiştii rutieri constănţeni au sancţionat mii de şoferi pentru nepurtarea centurii de siguranţă. Mulţi dintre ei au fost amendaţi chiar şi de mai multe ori pentru aceeaşi abatere.