Universităţile s-au grăbit să anunţe că îi primesc cu braţele deschise şi pe cei fără diplomă de bacalaureat. Faptul ca Ministerul Educaţiei nu a publicat şi regulile de organizare pentru noile şcoli posticeale nu a reprezentat un impediment pentru universitatile care au început deja înscrierile.
„Legea a apărut şi noi nu am făcut altceva decât să-i dăm curs. Să începem să ne organizam şi aşteptăm şi din partea Ministerului clarificări. Asupra locului de desfărşurare nu ne-am hotărât, pentru că până nu avem o cifră de şcolarizare propriu-zisă, nu avem de unde să ştim„, a declarat rectorul Universităţii Hyperion, Sever Spânulescu pentru România TV.
VEZI ŞI: Ai picat bacalaureatul? Ce opţiuni ai dacă nu îţi poţi continua studiile superioare
Mai mult, cei care iau bacalaureatul după un an pot trece direct în anul doi de facultate. Prevederea din lege îi nemulţumeşte pe unii profesori. „Este incorect în ceea ce priveşte învăţământul superior românesc, pentru că nu au acelaşi grad de dificultate, nu au acelaşi tip de predare„, a precizat preşedinte Federaţia „Alma Mater”, Anton Hader.
Pentru că Ministerul Educaţiei nu a publicat metodologia de organizare, noile specializări nu sunt încă autorizate. „Înfiinţarea colegiilor înainte de apariţia metodologiei nu respectă reglementările legale, deci dacă aş fi în această situaţie, aş privi cu multă grijă şi aş avea răbdare să apară metodologia. Din punctul meu de vedere nu se pot face înscrieri înainte de apariţia ordinului de ministru„, a declarat preşedinte Consiliul Naţional al Rectorilor, Mihai Câmpeanu.
Un an de şcoală postliceală începe de la 1.400 de lei şi poate ajunge la 4.000 de lei.
CITEŞTE ŞI: BACALAUREAT 2014 EDU.RO: Emoţii pentru elevi înaintea sesiunii de toamnă