Localităţi pe fundul mării. Top 8 oraşe înghiţite de ape FOTO

Erupţiile vulcanice, cutremurele sau alte cataclisme sau intemperii la care omul a fost un simplu spectator neputincios, au făcut ca de-a lungul vremii apele să înghită oraşe întregi, unele dintre ele adevărate bijuterii arhitectonice. Unele dintre ele sunt şi astăzi fermecătoare, deşi se află de secole la metri buni sub luciul apei. Temerarii se pot "plimba" pe străzile lor, îmbrăcaţi în costume de scanfandru.
Daniel Spătaru
16 aug. 2014, 10:08
Localităţi pe fundul mării. Top 8 oraşe înghiţite de ape FOTO

1. Lion City (China)

Situat în lacul artificial Qiandao, Lion City a avut aproximativ 290.000 locuitori, pe durata a mai bine de 1.300 de ani. Astăzi se află la o adâncime de 26 de metri, iar ruinele sale, descoperite în anul 2001, s-au conservat foarte bine. De remarcat că în secolele 7 şi 8, Lion City a fost unul dintre centrele economice şi culturale majore ale Chinei.

2. Heracleion (Egipt)

Din cauza cutremurelor, Heracleion s-a scufundat undeva prin secolele 7 sau 6 î.e.n. Ruinele orașului au fost reperate și descoperite în anul 2001 de către arheologul francez Franck Goddio. Oraşul scufundat se află pe coasta mediteraneană a Egiptului, lângă actuala localitate Aboukir.

3. Canope (Egipt)

Descoperit, de asemenea, de Franck Goddio şi echipa sa, oraşul Canope este celebru pentru magnificele ruine ale templului lui Serapis, zeul vindecător și zeu al morților la egipteni. Legenda spune că a fost fondat de spartani, dar în secolul al 4-lea aici s-a aflat şi o mănăstire creştină, cu puţin timp înainte ca marea să îşi revendice drepturile asupra oraşului.

4. Pavlopetri (Grecia)

Oraş portuar din Epoca Bronzului, Pavlopetri se află la aproximativ 4 metri adâncime, în extremitatea sud-estică a Peloponesului. Este o construcţie destul de modernă, cu străzi bine definite, clădiri şi morminte din perioada miceniană. Se pare că Pavlopetri a fost abandonat în sec. al 8-lea î.e.n, din cauza mării care a avansat treptat şi a început să înghită părţi bune ale oraşului.

5. Yonaguni-jima (Japonia)

Descoperite în 1985, de un scufundător, ruinele oraşului Yonaguni se află în arhipelagul japonez Ryukyu. Deşi au trecut aproape trei decenii de la descoperirea sa, cercetătorii nu au reuşit încă să se pună de acord cu privire la originea acestui oraş submarin. Între ruine se distinge o construcţie piramidală ce are o lungime de 75 metri şi o înălţime de 25 metri şi seamănă izbitor cu ziguratele babiloniene.

6. Port-Royal (Jamaica)

Sediu al guvernoratului britanic din Jamaica şi principalul port al insulei în secolul al XVII-lea, Port Royal a cunoscut o perioadă înfloritoare în epoca piraţilor şi corsarilor. Un puternic cutremur care s-a produs pe data de 7 iunie 1692 a dus la scufundarea a două treimi din oraş, iar de atunci mulţi scafandri s-au aventurat în adâncuri pentru a căuta comorile piraţilor.

7. Baïes (Italia)

Bogată staţiune balneară a Romei Antice, oraşul Baïes este astăzi în mare parte sub ape din cauza cutremurelor succesive, care în timp au provocat numeroase alunecări de teren. Cei care se scufundă în Golful Napoli pot admira multe vestigii arheologice, cum ar fi statui ce datează din sec. I î.e..n, mozaicuri sau diverse obiecte care au aparţinut locuitorilor oraşului.

8. Atlit-Yam (Israel)

Datat între anii 6.900-6.300 î.Ch., oraşul Atlit Yam se află la o adâncime de 8 metri şi se întinde pe o suprafaţă de 20 km pătraţi. Locuit timp de şapte secole, oraşul se pare că ar fi fost scufundat în urma unui tsunami declanşat de o erupţie a vulcanului Etna.

Spynews
Răsturnare de situație în cazul crimei din Brăila! Ce s-ar fi întâmplat în cabinet
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ce a putut să pățească un român aflat în vacanță în Thassos. A promis că nu o să mai revină vreodată în Grecia: ”Ce le rămânea de dimineață, găseam seara”
Capital.ro
Perfect legal pentru proprietarii de teren. Nu ții cont de vecini. E scris în lege
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Cât costă un mic dejun la Eforie Nord, în plin sezon estival. Pentru o banală omletă cu șuncă plătești 30 lei
Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Evz.ro
Marele secret al lui Ceaușescu. Ce făcea când nu-l vedea nimeni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cine este Denis Repka, afaceristul care și-a pierdut viața într-un tragic accident de motocicletă. Ce legături existau între magnat și Donald Trump
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
PENSIONARII trebuie să depună DOCUMENTELE în URMĂTOARELE 14 ZILE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!