Judit Polgar, considerată un geniu și, totodată, jucătoarea de şah care a fost numărul 1 mondial în ultimii 25 de ani, a declarat pentru The Times că nu mai are o capacitate de concentrare suficientă pentru a participa la competiţii. Ea a denunţat, totodată, discriminarea sexuală pe care a trebuit să o înfrunte pe tot parcursul carierei sale. Campioana ungară a povestit, între altele, cum unul dintre antrenorii săi i-a spus: „Tu eşti o excepţie, nu o fată„. Impresia generală printre jucători era următoarea: „Există bărbaţi, femei şi Judit Polgar„, a adăugat cunoscuta şahistă.
Iniţiată de tatăl său încă de mică în tainele șahului, Judit Polgar a cucerit la vârsta de numai 15 ani titlul de mare maestră, doborând recordul de precocitate deţinut până atunci de americanul Bobby Fischer.
Citește și Un nou record la coeficientul ELO. „Mozart al şahului” îl depăşeşte pe Kasparov
Printre reușitele șahistei maghiare se numără victoria în 1993 într-o partidă scurtă, în fața fostul campion mondial Anatoli Karpov. Nigel Short, jucătorul de clasă mondială care a pierdut mai multe partide în fața ei, declara: „Ea este un ucigaș la șah, care miroase de la 20 de mutări matul„. Totodată, Judit Polgár este prima femeie din lume care jucat direct într-un turneu în campionatul mondial de șah masculin. Ea a realizat 4,5 puncte din 14 posibile din 6 partide. A ocupat locul întâi cu șahistul azerbaidjan Șahriar Mamediarov, depășindu-l la puncte pe vicecampionul mondial Veselin Topalov.
Întrebată dacă există vreo campioană mondială la orizont, ea a răspuns: „Sper că va fi una în următorii 20 de ani, însă nu sunt sigură că s-a născut deja„.
Câştigătoare în opt rânduri a Oscarului Șahului, Judit Polgar este căsătorită şi mama a doi copii, un băiat şi o fetiţă, de 8, respectiv 10 ani.
Campioana ungară doreşte să se dedice familiei şi fundaţiei sale, creată în 2012, care vizează promovarea şahului ca instrument educaţional în şcolile din întreaga lume.
Citește și Cei mai deştepţi oameni din lume: De la un mare actor, la marii oameni de ştiinţă