Aceste date sunt rezultatul ultimei reajustări, ca urmare a introducerii în seria de date a unei valori noi, cea aferentă trimestrului II 2014.
Cand INS publică date privind evoluţia PIB, sunt ajustate şi datele anterioare aferente creşterii economice din trimestrele precedente, până la anul 2000, cu ajutorul unui pachet de programe DEMETRA, utilizat de Eurostat şi de celelalte state din Uniunea Europeană. Ajustarea este, în general, cu atât mai puternică cu cât trimestrul este mai apropiat de trimestrul de referinţă (în cazul datelor de joi – trimestrul II 2014).
ROMANIA a avut, în aprilie, cea mai MAREA SCĂDERE din Uniunea Europeană a comerţului cu amănuntul
‘Pe lângă estimările brute ale Produsului intern brut trimestrial, se calculează şi estimări ajustate sezonier prin metoda regresivă, metodă recomandată de regulamentele europene. Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive. Pentru ajustarea seriilor principalelor agregate pe baza cărora se estimează PIB prin metoda de producţie şi prin metoda cheltuielilor, se utilizează pachetul de programe DEMETRA (metoda TRAMO/SEATS). Acesta realizează estimarea efectului sezonier (evenimente care se întâmplă în acelaşi moment, cu aceeaşi magnitudine şi direcţie în fiecare an, cum ar fi: anotimpuri, vacanţe, etc., a numărului de zile lucrătoare diferit de la o lună la alta şi efectului calendarului, cum ar fi Paştele ortodox, an bisect şi alte sărbători naţionale) precum şi identificarea şi corectarea valorilor extreme (schimbări de nivel ocazionale, tranzitorii sau permanente) şi interpolarea valorilor lipsă. Conturile naţionale trimestriale din România prezintă, în general, o puternică sezonalitate, zilele lucrătoare şi calendarul neavând efect semnificativ’, a explicat directorul INS.
CE estimează o creştere economică de 1,2% în 2014 şi 1,7% în 2015, în zona euro
Eurostat a publicat joi date privind evoluţia PIB în ţările UE, iar datele pentru România arată o scădere a PIB de 0,2% în trimestrul I 2014 comparativ cu trimestrul IV 2013, în condiţiile în care la seria de date precedente era estimată o creştere de 0,2%. Economia României a scăzut şi în trimestrul II 2014 comparativ cu trimestrul I 2014, înregistrând astfel două trimestre consecutive de scădere, conform datelor revizuite, ceea ce înseamnă recesiune tehnică.