1. Triclosan.
Unde se găseşte: multe produse din gospodărie, cum ar fi săpunul, pasta de dinţi, dezinfectanţii sau obiecte vestimentare, scrie unica.ro.
Pericuos pentru că: produce dezechilibre hormonale (duc la anumite tipuri de cancer, creştere întârziată la copii, afectarea sistemului nervos la copii şi adulţi) şi rezistenţă la antibiotice.
Cum scapi de el: Citeşti etichetele produselor de igienă şi ale hainelor.
2. Arsenic
Unde se găseşte: Deşi este un mineral care există şi în natură, în gospodărie îl găsim în alimente (orez, alimente pe bază de făină de orez) şi apă.
Pericuos pentru că: produce dezechilibre hormonale.
Cum scapi de el: Filtrele pentru apă reduc riscul. Cumpăraţi produse pe bază de orez din surse sigure, de la producători autorizaţi.
3. Bisfenol A (BPA)
Unde se găseşte: Sticle de palstic pentru apă, recipiente şi ambalaje alimentare din plastic, conserve.
Pericuos pentru că: produce dezechilibre hormonale, în special hormonul feminin estrogen, imitând estradiolul, prezent în unele pilule anticoncepţionale.
Cum scapi de el: Caută produse etichetate ca fiind fără BPA, sau evită plasticul, dacă ai probleme hormonale.
4. Substanţe ignifuge
Unde se găsesc: Chimicalele folosite pentru protecţia anti incendii se găsesc în mobilier, spumă poliuretanică, perne, scaune de maşină, pătuţuri pentru copii şi accesorii de transport al bebeluşilor, saltele şi mese pentru schimbat scutece.
Pericuoase pentru că: Cauzează dezechilibre hormonale şi probleme de creştere şi dezvoltare la copii.
Cum scapi de ele: Foloseşte un aspirator cu filtru HEPA, sau caută produse de mobilier şi pentru copii fără substanţe potenţial toxice.