Enoriaşii s-au adunat încă de miercuri din toate colţurile Transilvaniei, mai cu seamă din Cluj, Sălaj, Bistriţa, dar şi din alte zone ale ţării. Ei au urcat joi, în procesiune, pe jos, opt kilometri, din Gherla până în satul Nicula, unde se află mănăstirea. Unii dintre ei au făcut acest drum alături de mitropolitul Andrei Andreicuţ, urcând cu toţii acest drum pe o căldură insuportabilă.
Citeşte şi: Adormirea Maicii Domnului: De ce nu se spune „La mulţi ani” sărbătoriţilor care poartă numele Sfintei Maria
Din cauza caniculei, joi, aproximativ 100 de enoriaşi au apelat la ajutorul medicilor de pe ambulanţa care este prezentă în incinta mănăstirii pe tot parcursul evenimentelor prilejuite de sărbătorirea Sfintei Marii. În noaptea de joi spre vineri ei au trebuit să suporte şi furtuna care s-a iscat şi au stat chiar şi în ploaie. Tot în noaptea de joi spre vineri a avut loc şi procesiunea de înconjurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.
Vineri dimineaţa numărul pelerinilor care au dormit peste noapte fie în corturi, fie pe pături, aşezate pe jos în curtea mănăstirii, acoperiţi cu folii de plastic, ajunsese la 40.000, potrivit estimărilor Jandarmeriei.
Elementul central al pelerinajului de la Nicula, pentru care oamenii se adună anual într-un număr extrem de mare, este Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Icoana Maicii Domnului a fost zugrăvită în 1681 de către preotul ortodox Luca din Iclod şi apoi cumpărată de la acesta de către nobilul român Ioan Cupşa şi donată apoi Mânăstirii Nicula. În primăvara anului 1699 icoana a fost văzută lăcrimând, timp de o lună întreagă, făcând astfel vestită Mănăstirea Nicula, care a devenit loc de pelerinaj. Momentul a fost consemnat de un proces verbal al militarilor austrieci. Icoana o reprezintă pe Fecioara Maria cu pruncul Isus în braţe şi a devenit, peste secole, una dintre cele mai emblematice reprezentări ale Fecioarei în Transilvania.
Potrivit Agerpres, credincioşii au asistat la Sfânta Liturghie, oficiată de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, alături de un sobor de preoţi din care fac parte şi arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, Ignatie Mureşan, şi episcopul Europei de Nord, Macarie Drăgoi.
La slujba principală oficiată în timpul marii sărbători au participat ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, deputatul Petre Roman, fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar, oficialităţi locale şi primari din regiune.