Manifestări de Ziua Marinei. Mii de turişti participă la paradele militare VIDEO

Ceremonii militare şi religioase, parade navale şi jocuri marinăreşti tradiţionale au loc vineri, de Ziua Marinei Române, în garnizoanele Constanţa, Brăila, Bucureşti, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea, dar şi în parcul Herăstrău din Capitală, unde, între orele 12.00 şi 20.00, bucureştenii se vor putea plimba gratuit cu cele şapte vaporaşe pe Lacul Herăstrău.
Iulian Tudor
15 aug. 2014, 08:28
Manifestări de Ziua Marinei. Mii de turişti participă la paradele militare VIDEO

Ziua Marinei Române, ajunsă la ediţia a 112-a, s-a constituit vineri într-un spectacol pe mare şi în aer pentru cei peste 10.000 de spectatori de pe faleza Comandamentului Flotei din Constanţa.

Evenimentul a început la ora 10.00, cu tradiţionalul ceremonial al arborării pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, urmat de defilarea tricolorului pe mare şi în aer, potrivit Agerpres. Au urmat memorabile secvenţe de măiestrie a luptătorilor din toate categoriile de forţe ale marinei militare, trupe de debrarcare, desanturi, scafandri de luptă, detaşamente de forţe speciale, infanterişti marini.

Luptătorii au simulat asalturi la ţărm, capturări de terorişti sau eliberare navelor capturate de piraţi, acţiuni de comando, salturi din elicopter, recuperarea camarazilor din mare, la bordul elicopterelor, apuntări pe fregate sau respingerea atacurilor inamice, lansări de rachete, trageri de artilerie de la bordul navelor, atacuri aerine cu avioane Mig 21 Lancer şi IAR 99 Şoim.

Deschiderea oficială a festivităţilor a fost marcată de şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mîrşu, care a evidenţiat semnificaţia evenimentului, a cărui tradiţie a fost lansată la 15 august 1902 la Constanţa şi care a intrat în patrimonial spiritual al ţării.

„Prin calitatea şi nivelul de instruire al purtătorilor, de astăzi, ai tradiţiilor militare marinăreşti, Forţele Navale Române (FNR) se evidenţiază ca o structură echilibrată de forţe, în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice, fapt demonstrat atât pe timpul executării misiunilor internaţionale în cadrul NATO sau egida UE, cât şi în cadrul iniţiativelor regionale şi al exerciţiilor naţionale. Rezultatele obţinute în ultimii ani şi prestaţia impecabilă în plan internaţional demonstrează dorinţa şi capacitatea marinarilor militari de a se implica activ în menţinerea unui climat de securitate şi încredere în zona Mării Negre şi nu numai. Ca şi până acum, personalul FNR va fi preocupat în continuare de atingerea obiectivelor prioritare prin continuarea programelor de dotare cu noi mijloace de luptă, capabile să asigure, în condiţii cât mai bune, interoperabilitatea cu aliaţii şi partenerii noştri şi îndeplinirea misiunilor primite”, a subliniat contraamiralul Mîrşu.

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a subliniat faptul că Forţele Navale au fost deschizătoare de drumuri în procesul premergător aderării la NATO, fiind categoria de forţe care a desfăşurat primele activităţi în cadrul Parteneriatului pentru Pace.

„Drumul parcurs de Armata Română până la atingerea standardelor NATO a fost unul greu, de continuă adaptare şi redefinire. Vă mulţumesc celor care v-aţi servit ţara în cadrul Forţelor Navale Române în toţi aceşti ani. Datorită vouă, în toate ţările în care au acostat nave militare cu tricolorul la catarg, sau ale căror forţe navale s-au antrenat împreună cu ale noastre, se vorbeşte cu respect şi admiraţie despre armata română, despre marina română şi despre România”, a spus ministrul Apărării Naţionale.

Blocul de paradă şi dispozitivul de staţionare la ancoră a fost alcătuit din peste 20 nave de luptă şi ambarcaţiuni ale Flotei, vase comerciale, nave de patrulare şi intervenţie ale Gărzii de Coastă, ale Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) şi ale Grup Servicii Petroliere (GSP) S. A., aeronave al Forţelor Aeriene Române şi Forţelor Navale Române, dar şi distrugătorul USS Vella Gulf – aflat în vizită la Constanţa. Toate acestea au fost completate de peste 2.000 de militari activi, tehnicieni şi specialişti, la bordul navelor, aeronavelor şi pe ţărm.

După-amiază, în cadrul festivităţilor dedicate Zilei Marinei, sunt programate jocuri marinăreşti în Portul Tomis, spectacole ale ansamblurilor de dansuri populare turceşti, greceşti şi tătăreşti, concerte susţinute Ileana Şipoteanu şi Chris Oliver iar seara vor susţine concerte trupele Les Elephants Bizarres şi Amadeus.

Festivităţile se vor încheia seara târziu, cu ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, urmat de aprinderea pavoazului electric la bordul navelor din rada portului, lansarea de lampioane şi retragerea cu torţe pe traseul Faleză – Bulevardul Marinarilor – Prefectura Constanţa.

 

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement, în colaborare cu Liga Navala Romană şi Statul Major al Forţelor Armate, organizează pe 15 august o serie de evenimente dedicate Zilei Marinei Române.

Începând cu ora 9.00, la Debarcaderul Central din Parcul Herăstrău va avea loc festivitatea de deschidere, ridicarea pavilionului şi a marelui pavoaz, în prezenţa Gărzii de Onoare şi a Fanfarei Militare, oficierea slujbei religioase de comemorare a marinarilor căzuţi la datorie, precum şi parada vaporaşelor şi lansarea la apă a ancorei de flori. Evenimentul se va încheia la ora 12.00, cu jocuri marinăreşti tradiţionale.

Ziua Marinei Române este sărbătorită vineri şi în garnizoanele Brăila, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea, prin ceremonii militare şi religioase, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului „Elisabeta”, în prezenţa ministrului de război Dimitrie A. Sturdza şi a tuturor ofiţerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber şi jocuri de artificii.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, această zi festivă s-a marcat prin slujbe religioase, prin organizarea de expoziţii de trofee ale combatanţilor marinari, la Constanţa şi la Bucureşti.

Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminică din luna iulie), diminuarea ceremonialului, ca semnificaţie, fiind determinată de intenţia conducerii Ministerului Apărării Naţionale de a schimba data sărbătorii.

După 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat (conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953) în prima duminică a lunii august iar după 1990 s-a reluat tradiţia sărbătoririi Marinei Române pe 15 august.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Codul galben de ger în Bucureşti şi 11 judeţe. Temperaturi extreme până marţi
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
Dana Roba, un nou derapaj taxat dur. Și-a vopsit cele două fetițe. Cum arată micuțele machiate profesional
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Inundație la mall-ul Băneasa din București. Imaginile cu apa curgând din tavan au devenit virale
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!