Manifestări de Ziua Marinei. Mii de turişti participă la paradele militare VIDEO

Ceremonii militare şi religioase, parade navale şi jocuri marinăreşti tradiţionale au loc vineri, de Ziua Marinei Române, în garnizoanele Constanţa, Brăila, Bucureşti, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea, dar şi în parcul Herăstrău din Capitală, unde, între orele 12.00 şi 20.00, bucureştenii se vor putea plimba gratuit cu cele şapte vaporaşe pe Lacul Herăstrău.
Iulian Tudor
15 aug. 2014, 08:28
Manifestări de Ziua Marinei. Mii de turişti participă la paradele militare VIDEO

Ziua Marinei Române, ajunsă la ediţia a 112-a, s-a constituit vineri într-un spectacol pe mare şi în aer pentru cei peste 10.000 de spectatori de pe faleza Comandamentului Flotei din Constanţa.

Evenimentul a început la ora 10.00, cu tradiţionalul ceremonial al arborării pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, urmat de defilarea tricolorului pe mare şi în aer, potrivit Agerpres. Au urmat memorabile secvenţe de măiestrie a luptătorilor din toate categoriile de forţe ale marinei militare, trupe de debrarcare, desanturi, scafandri de luptă, detaşamente de forţe speciale, infanterişti marini.

Luptătorii au simulat asalturi la ţărm, capturări de terorişti sau eliberare navelor capturate de piraţi, acţiuni de comando, salturi din elicopter, recuperarea camarazilor din mare, la bordul elicopterelor, apuntări pe fregate sau respingerea atacurilor inamice, lansări de rachete, trageri de artilerie de la bordul navelor, atacuri aerine cu avioane Mig 21 Lancer şi IAR 99 Şoim.

Deschiderea oficială a festivităţilor a fost marcată de şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mîrşu, care a evidenţiat semnificaţia evenimentului, a cărui tradiţie a fost lansată la 15 august 1902 la Constanţa şi care a intrat în patrimonial spiritual al ţării.

„Prin calitatea şi nivelul de instruire al purtătorilor, de astăzi, ai tradiţiilor militare marinăreşti, Forţele Navale Române (FNR) se evidenţiază ca o structură echilibrată de forţe, în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice, fapt demonstrat atât pe timpul executării misiunilor internaţionale în cadrul NATO sau egida UE, cât şi în cadrul iniţiativelor regionale şi al exerciţiilor naţionale. Rezultatele obţinute în ultimii ani şi prestaţia impecabilă în plan internaţional demonstrează dorinţa şi capacitatea marinarilor militari de a se implica activ în menţinerea unui climat de securitate şi încredere în zona Mării Negre şi nu numai. Ca şi până acum, personalul FNR va fi preocupat în continuare de atingerea obiectivelor prioritare prin continuarea programelor de dotare cu noi mijloace de luptă, capabile să asigure, în condiţii cât mai bune, interoperabilitatea cu aliaţii şi partenerii noştri şi îndeplinirea misiunilor primite”, a subliniat contraamiralul Mîrşu.

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a subliniat faptul că Forţele Navale au fost deschizătoare de drumuri în procesul premergător aderării la NATO, fiind categoria de forţe care a desfăşurat primele activităţi în cadrul Parteneriatului pentru Pace.

„Drumul parcurs de Armata Română până la atingerea standardelor NATO a fost unul greu, de continuă adaptare şi redefinire. Vă mulţumesc celor care v-aţi servit ţara în cadrul Forţelor Navale Române în toţi aceşti ani. Datorită vouă, în toate ţările în care au acostat nave militare cu tricolorul la catarg, sau ale căror forţe navale s-au antrenat împreună cu ale noastre, se vorbeşte cu respect şi admiraţie despre armata română, despre marina română şi despre România”, a spus ministrul Apărării Naţionale.

Blocul de paradă şi dispozitivul de staţionare la ancoră a fost alcătuit din peste 20 nave de luptă şi ambarcaţiuni ale Flotei, vase comerciale, nave de patrulare şi intervenţie ale Gărzii de Coastă, ale Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) şi ale Grup Servicii Petroliere (GSP) S. A., aeronave al Forţelor Aeriene Române şi Forţelor Navale Române, dar şi distrugătorul USS Vella Gulf – aflat în vizită la Constanţa. Toate acestea au fost completate de peste 2.000 de militari activi, tehnicieni şi specialişti, la bordul navelor, aeronavelor şi pe ţărm.

După-amiază, în cadrul festivităţilor dedicate Zilei Marinei, sunt programate jocuri marinăreşti în Portul Tomis, spectacole ale ansamblurilor de dansuri populare turceşti, greceşti şi tătăreşti, concerte susţinute Ileana Şipoteanu şi Chris Oliver iar seara vor susţine concerte trupele Les Elephants Bizarres şi Amadeus.

Festivităţile se vor încheia seara târziu, cu ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, urmat de aprinderea pavoazului electric la bordul navelor din rada portului, lansarea de lampioane şi retragerea cu torţe pe traseul Faleză – Bulevardul Marinarilor – Prefectura Constanţa.

 

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement, în colaborare cu Liga Navala Romană şi Statul Major al Forţelor Armate, organizează pe 15 august o serie de evenimente dedicate Zilei Marinei Române.

Începând cu ora 9.00, la Debarcaderul Central din Parcul Herăstrău va avea loc festivitatea de deschidere, ridicarea pavilionului şi a marelui pavoaz, în prezenţa Gărzii de Onoare şi a Fanfarei Militare, oficierea slujbei religioase de comemorare a marinarilor căzuţi la datorie, precum şi parada vaporaşelor şi lansarea la apă a ancorei de flori. Evenimentul se va încheia la ora 12.00, cu jocuri marinăreşti tradiţionale.

Ziua Marinei Române este sărbătorită vineri şi în garnizoanele Brăila, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea, prin ceremonii militare şi religioase, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului „Elisabeta”, în prezenţa ministrului de război Dimitrie A. Sturdza şi a tuturor ofiţerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber şi jocuri de artificii.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, această zi festivă s-a marcat prin slujbe religioase, prin organizarea de expoziţii de trofee ale combatanţilor marinari, la Constanţa şi la Bucureşti.

Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei URSS (ultima duminică din luna iulie), diminuarea ceremonialului, ca semnificaţie, fiind determinată de intenţia conducerii Ministerului Apărării Naţionale de a schimba data sărbătorii.

După 1954, Ziua Marinei Române s-a celebrat (conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953) în prima duminică a lunii august iar după 1990 s-a reluat tradiţia sărbătoririi Marinei Române pe 15 august.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul din România care ascunde un secret întunecat. Aici, mai mulți oameni au fost aruncați de pe stânci
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Zodiile care vor avea bani, vacanțe și noroc în dragoste. Le merge mai bine ca oricând
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ucrainenii capturează 2.000 de prizonieri ruși în regiunea Kursk
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...