Cu câți bani contribuie România la Sistemul de supraveghere terestră al NATO

România participă la Sistemul de supraveghere terestră al NATO, alături de alte 12 state membre, având o contribuţie de 2% din costul total, respectiv de 25,28 milioane de euro, a informat, vineri, MAE răspunzând unei solicitări MEDIAFAX.
Romania TV
17 feb. 2012, 12:03
Cu câți bani contribuie România la Sistemul de supraveghere terestră al NATO

Sistemul de supraveghere terestră al NATO (Allied Ground Surveillance/AGS) este destinat să monitorizeze suprafaţa terestră cu ajutorul unor sisteme radar, ce vor fi instalate pe un număr de platforme aeriene. La proiect participă în prezent 13 state NATO: Bulgaria, Cehia, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, România, Slovacia, Slovenia şi SUA. Acestea contribuie cu 1,2 miliarde Euro la achiziţia sistemului, potrivit MAE.

„Aderarea României la program a fost aprobată prin H.G. nr. 1498 din 2 decembrie 2009. Contribuţia ţării noaste este de circa 2% din costul total, adică 25.28 milioane Euro, aceasta urmând să fie plătită eşalonat până în anul 2016”, a precizat sursa citată.

Ministerul aminteşte că sistemul „face parte din pachetul de capabilităţi prioritare pe care Alianţa Nord-Atlantică a decis să le dezvolte cu prilejul Summit-ului de la Lisabona”. „Având în vedere capacităţile sale tehnice deosebit de avansate, această capabilitate este considerată la nivelul NATO un instrument vital pentru desfăşurarea operaţiilor aliate, experienţa militară din Libia demonstrând necesitatea acestui sistem pentru a impune în termen cât mai scurt superioritatea strategică a NATO în teatrul de operaţii. Semnarea contractului de achiziţie este aşteptată în cursul anului 2012, iar sistemul urmează să devină pe deplin operaţional în anul 2017”, mai spune MAE.

Ministerul consideră că, prin participarea la proiect, România devine direct implicată în îndeplinirea obiectivelor NATO şi este în măsură să integreze elementele naţionale de apărare în sistemul AGS. În plus, calitatea de participant la AGS asigură ţării noastre accesul la date şi informaţii deosebit de relevante.

„În egală măsură, România dobândeşte astfel acces la tehnologie de ultimă generaţie şi se poate implica inclusiv în comenzi destinate realizării anumitor elemente si subsisteme ale proiectului”, mai spune MAE.

Ministerul a făcut aceste precizări, după ce AFP a relatat, citând un oficial NATO, că România şi alte 12 state membre ale Alianţei vor cheltui două miliarde de euro pentru funcţionarea sistemului global de supraveghere, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS, Supraveghere Terestră Aliată), timp de două decenii, de la baza aeriană Sigonella din Sicilia (Italia).

AFP a mai relatat şi despre faptul că cele 13 state vor cheltui trei miliarde de euro pentru a achiziţiona şi a opera în comun cinci avioane fără pilot concepute de americani, în cadrul unui ambiţios program de supraveghere aeriană în Europa. Treisprezece state NATO, între care Germania, Italia, România şi Statele Unite, vor investi un miliard de euro în achiziţionarea unor avioane de recunoaştere fără pilot de tip Global Hawk, fabricate de compania americană Northrop Grumman.

„Operaţiunea recentă din Libia a ilustrat importanţa unor asemenea echipamente”, a explicat oficialul citat de AFP. Avioanele europene au realizat majoritatea zborurilor deasupra Libiei, dar s-au bazat în esenţă pe informaţiile colectate datorită avioanelor fără pilot ale armatei americane.

Lansarea AGS, aflată în discuţie din 1992, a fost oficializată la începutul lui februarie de miniştrii Apărării din cele 28 de state membre NATO. Franţa şi Marea Britanie au decis să se asocieze programului, dar fără a-l finanţa, deoarece ele dezvoltă capacităţi similare.

Armatele franceză şi britanică vor contribui astfel cu avionul britanic fără pilot Sentinel şi cu viitorul sistem francez Heron, care se bazează pe o tehnologie israeliană.

AGS intră în cadrul programelor dezvoltate de NATO pentru a folosi în comun mijloacele, ceea ce permite statelor să facă faţă reducerii bugetelor militare din cauza crizei economice.

Avioanele fără pilot vor fi achiziţionate de 13 state: Germania, Bulgaria, Estonia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Cehia, România, Slovacia, Slovenia şi Statele Unite.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii