Traficul rutier crescuse cu 30% spre Valea Prahovei, cu ocazia mini-vacanţei de Sf. Maria, ceea ce a făcut ca mii de maşini să se târască spre staţiuni cu viteza melcului. Potrivit centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române, traficul rutier pe DN1 Bucureşti – Braşov s-a desfăşurat dificultate în zonele Bărcăneşti, Comarnic, Sinaia şi Buşteni.
Potrivit autorităţilor, acelaşi lucru se va întâmpla şi duminică, atunci când zeci de mii de bucureşteni se vor întoarce acasă.
Premierul Victor Ponta a afirmat că această autostradă este o prioritate în dezvoltarea infrastructurii rutiere a României, după ce în ultimii zece ani s-a tot vorbit despre această autostradă, fiind semnate şi contracte, însă nu s-a turnat nici măcar un centimetru de asfalt. Ponta declara recent că anul în care calvarul bucureştenilor care merg la munte se va termina este 2017, lucrările la acest tronson urmând să înceapă anul acesta. De altfel, săptămâna trecută, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a emis decizia colectivă de expropriere a terenurilor şi a imobilelor din oraşul Comarnic aflate în zona în care va demara construirea tronsonului Comarnic-Braşov al autostrăzii A3.
Deşi nu se cunoaşte data la care va începe propriu-zis construirea acestui sector de autostradă, considerat unul dintre cele mai dificile din România, decizia de expropriere emisă de CNADNR constituie titlu executoriu „fără alte formalităţi” pentru predarea celor 88 de bunuri imobile cuprinse în anexa la documentul postat pe site-ul oficial al companiei. Potrivit actului emis de conducerea CNADNR, „contestaţiile asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză”.
Prin Decizia de expropriere nr. 809 din data de 6 august 2014, practic, statul, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, devine proprietar asupra celor 105.643 de metri pătraţi de teren şi asupra celor patru construcţii din oraşul Comarnic ce se regăsesc pe culoarul de expropriere al autostrăzii Comarnic-Braşov.
Pentru că exproprierea se face pentru o cauză de utilitate publică, aşa cum este şi construirea autostrăzii Comarnic-Braşov, transferul dreptului de proprietate nu poate fi suspendat de eventualele contestaţii asupra deciziei emise săptămâna trecută de CNADNR.
Autostrada Comarnic-Braşov va avea o lungime de 53,215 kilometri plus 7 kilometri de drumuri de legătură, în proiect fiind incluse 3 tuneluri, 19 viaducte, 15 poduri precum şi 3 noduri de ieşire (Sinaia-Buşteni, Predeal şi Râşnov).