„Ei au spart uşile şi au jefuit imobilul. Toţi pacienţii au fugit„, a afirmat Rebecca Wesseh, martoră la incidentul survenit în noaptea de sâmbătă spre duminică. Afirmaţiile sale au fost confirmate de locuitori ai capitalei liberiene şi de către secretarul general al angajaţilor din domeniul sănătăţii din Liberia, George Williams.
Un număr de 29 de persoane erau internate în acest centru, unde urmau un tratament preliminar înaintea transportării lor într-un spital. „Dintre cei 29 de bolnavi cu Ebola, 17 au fugit (în timpul atacului). Nouă au murit acum patru zile şi alţi trei au fost luaţi cu forţa ieri (sâmbătă) de către părinţii lor” şi duşi spre o destinaţie necunoscută, a precizat George Williams.
Citeşte şi Virusul Ebola păcăleşte sistemul de apărare al organismului. Vezi ce spun cercetătorii
Atacatorii, în majoritate tineri, înarmaţi cu bâte, au intrat cu forţa în clădirea unui liceu de la periferia Monroviei, care adăpostea centrul anti-Ebola, a indicat Rebecca Wesseh. Ea a precizat că atacatorii au strigat cuvinte ostile la adresa preşedintei Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, susţinând că ‘nu există niciun fel de Ebola’ în ţară.
Atât persoanele contaminate, cât şi personalul medical au încercat să se salveze prin fugă, în urma acestui atac.
În cinci luni, epidemia de febra hemoragică provocată de virusul Ebola – cea mai gravă de la apariţia ei în 1976 – s-a soldat cu 1.145 morţi, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS): 413 în Liberia, 380 în Guineea, 348 în Sierra Leone şi patru în Nigeria.
Citeşte şi Ebola: primul caz suspect în Spania de la decesul misionarului spaniol repatriat