Specialiştii americani au realizat o serie de studii care arată că unele sticle de plastic, cum ar fi cele pe care le cumpărăm de la magazin cu apă plată sau minerală, nu sunt recomandate pentru reutilizare.
Plasticul din care sunt făcute este mai subţire şi, în timp, pot apărea fisuri microscopice şi spaţii între particulele de plastic. Acestea se umplu cu bacterii, care se înmulţesc exagerat dacă apa este menţinută la temperatura camerei.
Acele bacterii care se adună din aer, din saliva care intră în contact cu buza sticlei şi din pâlnii sau alte obiecte care intră în contact cu apa mutată dintr-un recipient în altul se lipesc de microfisuri, de striurile de pe gâtul sticlei şi în gropiţele de pe fundul recipientului.
Acolo, ele se înmulţesc şi pot cauza boli grave, mai ales infecţii intestinale severe.
Infecţiile cu bacterii intestinale pot cauza febră, greaţă, vomă, diaree, care, netratate, pot duce la complicaţii mai grave.
Dacă vrei neapărat să refoloseşti o sticlă de plastic obişnuită, ea trebuie spălată bine înainte de fiecare utilizare, cu apă şi detergent, eventual dezinfectată şi spălată din nou.