Cele mai frumoase şi neştiute castele din România GALERIE FOTO

România nu se compară cu Germania sau Scoţia în ceea ce priveşte numărul de castele, însă are "bijuteriile" ei încărcate de poveşti nespuse şi mai puţin cunoscute publicului larg. În plus, castelele din Transilvania sunt printre cele mai frumoase din Europa, cu toate că multe dintre ele se afla în ruină, după ce au trecut prin perioada dură a comunismului.
Iulian Tudor
19 aug. 2014, 10:39
Cele mai frumoase şi neştiute castele din România GALERIE FOTO

Dacă vă tentează să porniţi la drum în căutare de locuri încărcate de istorie şi poveşti necunoscute, urmăreşte lista de mai jos, cu cele mai frumoase castele din România.

Situat în municipiul Hunedoara, în colţul sud-vestic al Transilvaniei, Castelul Corvinilor, numit şi Castelul Huniazilor, şi-a păstrat şi astăzi în picioare, după şapte secole, turnurile bine înfipte în istorie. Este unul dintre cele mai apreciate castele din Europa, iar culoarele îi sunt strabatute la pas, anual, de peste 70.000 de turişti.

 

CITEŞTE ŞI: Cele mai frumoase locuri din România pe care nu trebuie să le ratezi

Castelul Banffy este cel mai mare castel din Transilvania, fiind una dintre atracţiile baroce majore ale Transilvaniei şi României. Tot aici se desfăşoara şi festivalul de muzică „Electric Castle”.

Un alt monument ce aduce un plus de originalitate staţiunii Comarnic este Castelul Posada, reşedinţa familiei Bibescu. Deşi a trecut printr-un incendiu devastator în 1950, castelul nu a mai fost reconstruit, devenind depozit pentru obiectele nefolositoare ale Palatului Peleş.

 

VEZI ŞI: O cunoscută CETATE din ROMÂNIA, în TOP TREI cele mai frumoase castele din LUME

Castelul Pekri Ozd se află în inima Transilvaniei, în localitatea Ozd. Palatul a fost reconstruit de mai multe ori de-a lungul timpului, găzduind, totodată, o grădiniţă, o şcoală, o casă de cultură şi un CAP. După ’89, castelul a fost retrocedat doamnei Jude Maria, o moştenitoare din Franţa.

Castelul Purgly a fost construit în anul 1889 în actuala localitate Şofronea, reprezentând reşedinţa familiei Purgly. Castelul Purgly este situat într-un parc, în spatele acestuia aflându-se un ştrand cu apă termanală, unde apa are aproximativ 30 de grade. Acesta are şi o pepinieră, unde sunt plantaţi peste 100 de pomi.

Castelul Roşu se află în satul Lilieci, comuna Hemeiuşi, judeţul Bacău. În parcul castelului au avut loc filmările pentru „Dumbrava Minunată”, considerat al doilea parc dendrologic din România.

Castelul Thury-Banyai este situat în satul Tamaşfalău din comuna Zabala, judeţul Covasna. A fost construit între anii 1810-1820, iar astăzi este casa de cultură a localităţii.

Castelul Sturdza, cunoscut şi sub denumirea de Palatul Sturdza, este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza şi soţia sa Maria, în satul Miclăuşeni, la o distanţă de 65 de kilometri de municipiul Iaşi.

Castelul Bay se află în satul Treznea din judeţul Sălaj, fiind construit la mijlocul secolului al XIX-lea. Din păcate, castelul se degradează de la an la an.

Castelul Jidvei este situat în localitatea Cetatea de Baltă, din judeţul Alba. Din fericire, castelul a fost păstrat în condiţii bune. Castelul aparţine patronului de la Jidvei şi poate fi vizitat de cei care vor să deguste vinul de aici.

Castelul Cantacuzino se află în staţiunea montană Buşteni, fiind construit în 1911 la cererea prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al României.

Castelul Kendeffy se află în localitatea Sântămăria Orlea, judeţul Hunedoara. A fost construit de familia Kendeffy în 1782, o familie de nobili foarte bogaţi la acea vreme, care aveau nevoie de o reşedinţă în Ţara Haţegului. Edificiul a fost naţionalizat în 1946 de comunişti, iar din anul 1982 castelul a fost preluat de către administraţia judeţeană Hunedoara şi transformat în hotel.

Palatul Ghika se află în oraşul Comăneşti din judeţul Bacău. Fosta reşedinţă de vară a familiei Ghika – Comăneşti a fost ridicată în 1890 şi poartă semnătura arhitectului Albert Galleron (cel care a proiectat Ateneul Român).

Castelul Ţepeş, o adevărată bijuterie arhitectonică, se află în Bucureşti, fiind situat chiar printre copacii din Parcul Carol.

Castelul Salbek este situat în satul Petriş, din comuna cu acelaşi nume, judeţul Arad. Ansamblul Castelului Salbek datează din perioada 1800-1850, în ultima perioadă fiind sanatoriu pentru tratarea afecţiunilor pneumoftiziologice, până în anul 2009, când a fost retrocedat.

În Ciucea, deasupra văii Cri­­­­şului (judetul Cluj), se înalţă caste­­lul Goga. Acesta a fost sce­­na multor poveşti care au stârnit scandal în epocă. Tot aici se afla si mormântul poetului.

Castelul Pogány din Păclişa, judeţul Hunedoara, se află la aproximativ 15 kilometri de Parcul Naţional Retezat şi la 6 kilometri de Haţeg. Castelul, construit la începutul secolului al XIX-lea, este dispus pe două niveluri şi conţine 22 de camere. Edificiul este înconjurat de un parc, străbătut de un pârâu, cu alei pentru plimbări.

CITEŞTE ŞI: CASTELE din România care merită văzute

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – rezultate finale în 82% din secţii de votare. Şocant: Georgescu l-a depăşit pe Ciolacu! Lasconi trece peste Simion! Date oficiale BEC.
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”