Aproape 200 de oameni au murit în urma ploilor torenţiale şi a alunecărilor de teren care s-au produs în ultimele zile în India şi Nepal.
Cel mai afectat stat este Nepalul, unde s-au înregistrat 105 decese, iar alte 136 de persoane au fost date dispărute.
În urma acestei tragedii naţionale, aşa cum o cataloghează premierul ţării, guvernul nepalez a mobilizat sute de echipaje de urgenţă şi patru elicoptere pentru salvarea sinistraţilor.
‘Precipitaţiile mai mari decât în mod normal au făcut mai multe râuri să iasă din matcă, ceea ce a provocat inundaţii’, a declarat un membru al Centrului de operaţiuni de urgenţă din Nepal, Jhankanath Dhakal.
În districtul Surkhet, râul Bheri a provocat inundaţii care au distrus sute de case şi au ucis mii de vite, a declarat Jagat Basnet, funcţionar local. În urma inundaţiilor, 28 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 105 au fost date dispărute în Surkhet.
În districtul Bardiya, situat la circa 350 de kilometri distanţă de Kathmandu, s-au înregistrat 19 morţi şi 19.000 de persoane şi-au pierdut locuinţele din cauza ieşirii din matcă a râului Babai. ‘Sunt cele mai grave inundaţii provocate de Babai în ultimii 50 de ani’, a afirmat şeful poliţiei locale, Birendra Kumar.
Ploile musonice au făcut ravagii şi în India, unde aproximativ o jumătate de milion de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.
În India, revărsarea apelor unor râuri din Nepal a cauzat, împreună cu ploile locale, inundarea a 1.500 de localităţi şi evacuarea altor 60.000 de persoane în statul Uttar Pradesh.
Alunecările de teren şi inundaţiile sunt obişnuite în Nepal şi în Asia de Sud-Est în perioada musonică, mai ales în lunile iulie şi august, însă forţa furtunilor din ultimele zile a fost mai mare decât de obicei.
Alunecările de teren au îngropat o localitate din Nepal la 2 august, cauzând moartea a cel puţin 30 de persoane şi dispariţia altor 135, aminteşte sursa citată.