Potrivit directorului Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi, Mihaela Debita, radioterapia este esenţială în tratarea sau ameliorarea cancerului, defectarea aparatului afectând 170 de persoane dintre care 90 sunt în terapie, iar 80 pe listele de aşteptare.
„Din păcate, după ce anul trecut l-am înnoit cu tubul de cobalt, anul acesta a căzut kitul de calculatoare, fără de care aparatul nu poate să funcţioneze. Firma care ne asigură reparaţia trebuie să intervină în Canada, pentru că acolo este fabricat, iar acest lucru presupune timp, ceea ce este în detrimentul bolnavilor. Săptămâna trecută noi am obţinut concluziile firmei de service, iar ulterior aceasta are obligaţia să intervină la firma care poate livra echipamentele”, a declarat, marţi, Mihaela Debita.
Medicul specialist în radioterapie Laura Rebegea susţine că a făcut toate diligenţele pentru a redirecţiona pacienţii către alte spitale din ţară, dar, din păcate, numărul prea mare de bolnavi poate asigura o programare abia spre sfârşitul anului. „Un procent de 40%-50% dintre pacienţii care sunt acum în tratament au indicaţie de radioterapie paleativă şi mă refer la metastaze cerebrale, sindroame de compresiune medulară, pacienţi cu hemoragie, la care singura soluţie este radioterapia. Pentru pacienţii cu stadii curabile, întreruperea tratamentului înseamnă evoluţia nefavorabilă a bolii”, a Laura Rebegea.
Conducerea spitalului speră ca într-o lună aparatul să fie reparat, iar bolnavii de cancer să-şi poată continua tratamentul. Reparaţia costă aproximativ 30.000 de euro.
Citeşte şi Obiceiuri alimentare pe care le ai şi care duc la CANCER