Nu se ştie exact când furtuna va lovi planeta, însă cercetătorii avertizează că acest lucru este iminent. În acel moment, reţelele de electricitate sunt în pericol să fie puse la pământ şi telecomunicaţiile, internetul, transporturile aeriene şi orice alt sistem care se bazează pe electricitate ar putea să nu mai funcţioneze.
Cea mai puternică furtună solară din istoria omenirii a avut loc în 1859, când aurorele boreale au fost văzute în întreaga lume. Dacă o furtună de amploarea celei de atunci ar lovi acum Terra, ar costa economia mondială 2.000 de miliarde de dolari şi ar cauza pagube de o amploare deosebită. Înfricoşător este faptul că oamenii de ştiinţă spun că scenariul poate deveni realitate.
În urmă cu 11 ani, o asemenea furtună a distrus în totalitate transformatoarele din Africa de Sud, lăsănd fără curent o mare parte din populaţia acestei ţări. Şi nu a fost prima oară când un astfel de fenomen a dat peste cap reţelele de electricitate şi telecomunicaţiile. În 1989, şase milioane de oameni din Canada au rămas fără curent electric timp de câteva ore.
Acum, NASA a dezvăluit că o puternică furtună solară, care s-a produs pe 23 iulie 2012, cea mai puternică din ultimii 150 de ani, a „ratat” cu puţin planeta noastră. Dacă erupţia solară ar fi avut loc cu o săptămână mai devreme, Terra s-ar fi confruntat cu o catastrofă, au spus specialiştii.