Liber de Sfântul Andrei. De ce s-au răzgândit parlamentarii PDL

43 de parlamentari PDL, printre care se numară şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, au depus la Parlament un proiect de lege care prevede declararea zilei de 30 noiembrie, în care creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, ca zi nelucrătoare.
Romania TV
03 nov. 2011, 13:19
Liber de Sfântul Andrei. De ce s-au răzgândit parlamentarii PDL

Ziua de 30 noimebrie ar putea deveni zi nelucrătoare, scrie Agerpres. În prezent, potrivit legii sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucreaza 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Paste, 1 mai, prima si a doua zi de Rusalii, ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, 1 Decembrie, prima si a doua zi de Craciun si doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

În expunerea de motive, inițiatorii consideră că poporul român are nevoie mai mult că niciodată de unitate și solidaritate, iar valorile creștine contribuie definitoriu la realizarea acestora: „De aceea apreciem ca oportună declararea zilei de 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Andrei, ca zi de sărbătoare legală, nelucrătoare. (…) Legalizarea sărbătorii naționale religioase a românilor – Sfântul Andrei – este o recunoaștere a importanței legăturii spirituale puternice între poporul român și patronul spiritual al acestuia. Sfântul Apostol Andrei a fost cel care i-a creștinat pe români, rămânând în conștiința națională un puternic simbol în devenirea noastră națională„, argumentează inițiatorii proiectului de lege.

La sfârsitul lunii mai, Patriarhul Daniel a transmis Parlamentului o scrisoare în care solicită ca ziua de 30 de noiembrie să fie declarată, printr-o inițiativă legislativă, sărbătoare legală nelucrtoare.

Pe 18 octombrie, Comisia pentru muncă a Senatului a respins proiectul de lege inițiat de senatorul PNL Emilian Frâncu care prevedea modificarea Codului muncii, astfel încât ziua de 30 noiembrie să fie declarată sărbătoare națională și zi nelucrătoare.

Pe 31 octombrie, președintele Traian Băsescu i-a spus Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, că a luat notă de propunere. „Prea Fericirea Voastră Daniel, vreau să spun că am luat notă de ce avem de făcut pentru 30 noiembrie. Să sperăm că anul viitor va fi o realitate – până la urmă ne-a creștinat Apostolul Andrei și merită din plin să avem o zi de sărbătoare”, a declarat Traian Băsescu.

Senatorii Opoziției au susținut și ei necesitatea adoptării propunerii legislative argumentând că orice țara europeană are ”un patron spiritual căruia îi acordă importanța cuvenită”: ”Suntem la coada Europei, dar vorbim despre creștinătate. Suntem printre primele popoare creștinate și nu de oricine, ci de Sfântul Andrei, primul Chemat”, au susținut aceștia.

Senatorul PDL Cristian Rădulescu a afirmat însă că se folosesc „tot felul de pretexte pentru mini-vacanțe, punți între sărbători”: „Este adevărat că statistica arată că la noi sunt 11 sărbători și alții au mai multe sărbători, însă se poate face discuția cum se lucrează în alte țări și cum în țara noastră. Nu prin înmulțirea zilelor libere se vor relansa economia și atitudinea față de muncă a românilor”.

În replică, inițiatorul propunerii legislative a precizat că nu este vorba despre încă o zi liberă, ci de celebrarea unei zile care constituie și ziua românilor de pretutindeni.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, decizia finală urmând să aparțină Camerei Deputaților.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsele Dedeman care îți vor face viața mai frumoasă. Sunt la ofertă pentru câteva zile și toți vecinii te vor invidia
Capital.ro
Se dau 10.000 EURO în România pentru proprietarii de teren. Primăria a făcut deja cadastru
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Fostele iubite ale lui Dany de la Insula Iubirii ies la atac! ”Și-a alergat mama cu un cuțit!” + Se automutilează! IMAGINI TARI
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
SITUATIA DIN BELARUS: 30 DE ANI SUB LUKAȘENKO ȘI PERICOLUL DIN PROXIMITATE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'