Un studiu condus de Mobil Car Care în rândul service-urilor auto independente din Europa relevă faptul că 34% dintre şoferii români nu acordă prea mare atenţie lichidului de frână, a cărui proastă mentenanţă duce la creşterea riscului de expunere neintenţionată la accidente cu 17%, scrie promotor.ro.
Citeşte şi Sute de service-uri sunt aproape de faliment din cauza firmelor de asigurări
Cauza scăderii eficienţei lichidului de frână este reprezentat de absorbţia umezelii – lichidele de frână sunt higroscopice – care face ca punctul de fierbere al acestuia să scadă cu timpul. Asta duce la apariţia simptomului „pedală moale”, explicat prin scăderea presiunii hidraulice în sistemul de frânare şi care duce la diminuarea sau anularea efectului de frânare atunci când pedala de frână este apăsată.
Ceea ce-l face greu de depistat (despre simptom vorbim) este faptul că atunci când nu este solicitat (deci are o temperatură scăzută) pare că stăpâneşte funcţia de frânare. Cu alte cuvinte, problema apare în modul cel mai evident atunci când ai nevoie mai mare de putere de frânare.
Citeşte şi Gata cu furturile din service-urile auto. Cum vor autorităţile să pună capăt hoţiei
Studiu relevă şi faptul că 41% dintre autovehiculele din Europa folosesc un lichid de frână sub standardele recomandate – conform Alba Diagnostics (expertul în testarea lichidului de frână), lichidul ar trebui înlocuit atunci când temperatura de fierbere îi scade sub 200 de grade Celsius. Cu toate acestea, în cadrul studiului au fost găsite autovehicule care funcţionau cu lichidul de frână având punctul de fierbere la 150 de grade Celsius.
Cea mai mare problemă pe care studiu o relevă este aceea că şoferii nu sunt pe deplin conştienţi de importanţa lichidului de frână – 71% dintre şoferi (vorbim de toată Europa, nu doar de România) au recunoscut că nu ştiau cum funcţionează lichidul de frână.