Autorii studiului, coordonaţi de Hamid Jafari, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), au amintit că, încă din anii 1950, a existat o „competiţie acerbă” între folosirea virusului inactivat produs de firma Salk şi varianta virusului viu atenuat al poliomelitei pe care o oferea compania Sabin, potrivit Agerpres. Dezbaterea a continuat chiar şi după anul 1988, când s-a fixat drept obiectiv la nivel global eradicarea bolii şi s-a ales ca metodă de prevenire vaccinul cu virus atenuat.
Studiul tipărit zilele trecute se bazează pe experimente efectuate în India, pe copii care au primit vaccinul administrat oral, cu virus viu. S-a constatat că injectarea, într-o singură doză, a unui virus inactivat a crescut imunitatea mult mai eficient decât „o întărire” a aplicării celuilalt tip de vaccin.
OMS consideră că rezultatele studiului sunt „cu adevărat istorice” şi vor contribui la combaterea acestei maladii care poate provoca paralizia şi chiar moartea. Eforturile în acest sens din ultimii ani au dat roade. În 1988, erau circa 350.000 de cazuri de poliomielită în peste 125 de state, iar acum boala mai este răspândită în numai trei ţări: Nigeria, Afganistan şi Pakistan. Şi acolo, cazurile de poliomielită s-au redus cu peste 99%.
Cea mai mare provocare în ceea ce priveşte eradicarea maladiei nu este însă tipul de vaccin utilizat, ci desfăşurarea procesului de vaccinare în zonele geografice afectate de conflicte armate. Cele două tipuri de vaccinuri se folosesc împreună deja în Nigeria, iar metoda va fi introdusă în curând şi în Pakistan.
CITEŞTE ŞI: România ar putea să devină leagănul unor boli considerate eradicate