Victor Ponta nu a uitat de eroi. „Ma alătur mesajului de pace, de întelege a istoriei zbuciumate a acestui oraș, a acestei țări,a acestui continent. Românii din Bistrița și din Transilvania au suferit pierderi de vieți în Primul Război Mondial cu doi ani înainte de cei de peste Carpați”, a afirmat șeful Executivului.
Victor Ponta a adăugat că toate sacrificiile nu au fost în van, ci au dus la înfăptuirea României mari, iar pentru acest eveniment istoric toți românii trebuie să se arate demni față de faptele eroice ale înaintașilor.
„Rezultatul după atâtea victime a fost totuși unul istoric – România Mare. Trebuie să ne arătăm cu toții cât mai demni față de ceea ce au făcut înaintașii noștri acum 100 de ani”, consideră premierul.
Totodată, Victor Ponta a subliniat că „lecțiile trecutului” au fost învățate, iar după 100 de ani de la prima conflagrație mondială „Europa știe că bunăstarea și toleranța sunt soluțiile pentru viitor”.
Premierul i-a amintit în discursul său și pe cei peste 120 de militari din cadrul Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa aflaţi într-o misiune în Afganistan, unde asigură paza şi securitatea aeroportului din Kandahar.
Făcând o scurtă referire și la situația actuală a orașului Bistrița, prim-ministrul a subliniat că prioritare pentru proiectele din regiune sunt cele de dezvoltare rurală, investițiile în domeniul educației și cele dedicate Spitalului Județean din zonă.
„Investițiile pe educație sunt foarte importante. Microbuzele sunt cele mai vizibile, dar am făcut investitii și pentru modernizarea școlilor. Ministerul Sănătății a primit de asemenea o suma de bani pentru Spitalul Județean din Bistrița-Năsăud. În fiecare zi avem un alt lucru de făcut, în fiecare zi rezolvăm o nouă problema”, a mai afirmat Victor Ponta la Bistrița.
La ceremonial au mai participat, pe lângă Victor Ponta şi Liviu Dragnea, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, delegaţii străine ale oraşelor înfrăţite cu Bistriţa, parlamentari locali, şefi de deconcentrate şi veterani de război.