Ioana Petrescu: Reducerea CAS este o măsură curajoasă, la fel ca introducerea cotei unice

Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ cu cinci puncte procentuale este o măsură curajoasă şi pro business, la fel ca şi introducerea cotei unice, a declarat luni, în plenul Senatului, ministrul Finanţelor Publice, Ioana Maria Petrescu, transmite Agerpres.
Filip Stan
25 aug. 2014, 17:21
Ioana Petrescu: Reducerea CAS este o măsură curajoasă, la fel ca introducerea cotei unice

Oficialul MFP a subliniat că analiza efectelor reducerii CAS după anul 2000 arată că pe termen mediu apar efecte pozitive – diminuarea persoanelor angajate la negru şi a evaziunii fiscale pe piaţa muncii, investiţii suplimentare cu efect de multiplicare în economie, creşterea ratei de ocupare, îmbunătăţirea competitivităţii externe prin costul unitar la muncă, atragerea de investiţii străine directe.

Deşi CAS s-a redus cu 8 puncte procentuale în patru ani, în perioada 2005-2008, nivelul încasărilor bugetare s-a menţinut relativ constant, la 9,5-9,6% din PIB, ceea ce arată că impactul bugetar al reducerii CAS a fost acoperit de o mai bună colectare şi o creştere a conformării voluntare, a spus Ioana Petrescu.

Pe de altă parte, când CAS a crescut cu 3 puncte procentuale, în 2009-2010, încasările la buget s-au redus cu 3%.

Ministrul Finanţelor a menţionat că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale poate duce la o creştere a PIB de 0,1-0,2%, ceea ce poate duce la crearea a 70.000 noi locuri de muncă. Analizele MFP arată că sumele suplimentare care rămân la angajatori pot duce la recuperarea la buget a unei sume de 1,2-1,3 miliarde lei din TVA şi prin efect de multiplicare dacă se fac investiţii noi cu 50% din aceste sume, respectiv 1,3 miliarde lei dacă se fac anagjari noi. Mai mult, reducerea evaziunii fiscale, generată de astfel de măsuri, ar aduce 4,75 miliarde lei la buget în cazul unei diminuări de 25%.

Din 2008 până în prezent, evaziunea fiscală la CAS a crescut de la 9 miliarde lei la 19 miliarde lei, într-un context în care CAS a crescut, ceea ce în opinia ministrului Finanţelor arată că nivelul CAS a trecut de pragul la care agenţii economici acceptă plata acestor contribuţii şi se plasează în defavoarea încasărilor bugetare.

Referindu-se la criticile conform cărora reducerea CAS va accentua deficitul bugetului asigurărilor sociale de stat /BASS/, Ioana Petrescu a afirmat că deficitul de venituri la BASS nu este o problema nouă şi există din 2008, problema de baza fiind dezechilibrarea raportului dintre numărul pensionarilor şi numărul persoanelor care lucrează.

Există studii, a avertizat oficialul MFP, care arată că, dacă nu se face nimic în acest sens, acest deficit se va dublă în termeni nominali până în anul 2020.

‘Ceea ce facem acum este să luăm astfel de măsuri pentru a încuraja angajările’, a spus Ioana Petrescu.

Reducerea CAS cu cinci puncte procentuale reprezintă practic o diminuare cu 20% a cotei pentru angajator şi este cea mai mare reducere de CAS la angajator din ultimii 14 ani.

‘Reducerea CAS este necesară şi binevenită şi avea efecte pozitive asupra a milioane de angajaţi şi a peste 600.000 de firme. Beneficiile cu siguranţă vor veni pe termen mediu şi lung. În urmă cu 10 ani există o dezbatere referitoare la cota unică, în cadrul căreia s-a discutat de o gaură neagră pentru buget, s-a discutat de efectele negative pe care le va avea acea reducere a fiscalităţii. După cum cu toţii ştim, reducerea cotei de impozitare şi cota unică la impozitul pe venit şi pe profit a fost o măsură benefică. Va asigur că aproape orice investitor cu care mă întâlnesc menţionează cota unică de 16% că fiind unul din motivele principale pentru care a venit în România’, a spus Ioana Petrescu.

În anii 1990, CAS a variat de la 15% la 60%, iar ponderea CAS în total venituri bugetare a depăşit pragul de 30%. Ratele ridicate de CAS au dis la o evaziune fiscală ridicată şi colectări mici la buget. După anul 2000 a început o relaxare pe acest plan, iar CAS a ajuns de la 57% la 44,35% în prezent. La angajator, rata de CAS s-a redus de la 40,3% la 27,85% în prezent.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România așteptată de milioane de români. Este cea mai scumpă construită în țara noastră
Capital.ro
Călin Georgescu a primit ieri vestea tristă. Nu se mai poate face nimic. E definitiv
Playtech.ro
Idei de afaceri mici, 'imune' la criza economică! Ce firme merită să deschizi în 2025 și 2026?
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Viscol și ninsori, de azi, în România. Ce fenomen lovește Capitala
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Tragedie în Constanța! O tânără însărcinată și un bărbat de 34 de ani și-au pierdut viața într-un accident cumplit. Pe Nicoleta o aștepta acasă o fetiță de 5 ani
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. A fost cea mai talentată: Rămâne vie amintirea rolurilor interpretate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
O nouă taxă locală pentru proprietarii de locuință. Ce este ”taxa de adăpost” și când se aplică
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”