Recidivează în 40-50% din cazuri
Principalul responsabil este Candida albicans – o ciupercă existentă, în mod normal, în cantităţi reduse în microflora vaginală (mucoasa vaginului este „tapiţată” cu zeci de mii de germeni care apără aparatul genital contra agresiunilor exterioare); la cel mai mic dezechilibru al microflorei, Candida albicans începe să prolifereze.
Soarele, marea, plaja, piscina dau peste cap echilibrul fragil al populaţiilor de germeni din flora vaginală. Cum? Din cauza costumului de baie (în special când este făcut din material sintetic) păstrat prea mult timp ud pe piele, a nisipului şi a clorului care irită mucoasele. Deprinderile proaste, cum ar fi vestimentaţia „nesănătoasă” -jeanşi prea strâmţi, colanţi, lenjerie intimă din fibre sintetice -toate favorizează transpiraţia şi iritarea, prin frecare, a pielii din zona genitală (în special pliurile inghinale). Astfel, se creează terenul propice pentru dezvoltarea ciupercilor.
Excesul de igienă intimă. Contrar unei idei preconcepute, toaleta intimă făcută prea des este la fel de nefastă ca şi igiena insuficientă.
Sarcina: modificările hormonale din această perioadă atrag modificări ale florei vaginale şi favorizează dezvoltarea micozelor; anumite medicamente, cum sunt antibioticele; o serie de boli (diabetul, obezitatea etc.).
Cum le recunoşti
– după senzaţia de mâncărime, usturime şi arsură, exacerbată adeseori la micţiuni, de frecarea cu prosopul, după baie, de lenjeria intimă, de raportul sexual;
– după secreţiile albe (leucoree) mai abundente ca de obicei şi diferite ca aspect (brânzos) şi miros;
– după prurit.
…şi cum se tratează
– tratamentul local, cu ovule antimicotice, distruge germenii;
– igiena corectă: fă-ţi toaleta intimă dimineaţa şi seara, preferabil cu mâna (mănuşile pentru toaletă sunt potenţiale rezervoare de germeni); schimbă-ţi lenjeria intimă (cel puţin) în fiecare zi; prosopul pentru toaleta intimă nu se împrumută altcuiva!; tampoanele trebuie schimbate la fiecare 4-6 ore şi nu se utilizează în afara perioadei menstruale; nu folosi des tampoanele zilnice (protege-slip).
– hainele „sănătoase”: sunt cele cu o croială lejeră, care permit pielii să respire; cât despre lenjeria intimă, alege-o pe cea din bumbac (o vei spăla cu apă la 60° C).
Citeşte continuarea pe unica.ro