Potrivit surselor de informaţie ale cotidianului în Administraţia americană, SUA analizează posibilitatea de a lansa ajutoare umanitare din avioane pentru turkmenii şiiţi din nordul Irakului, asediaţi de peste două luni de jihadişti. Publicaţia subliniază că turkmenii se află în faţa aceleiaşi ameninţări din partea extremiştilor ca şi yazidiţii anterior. Pentru aceştia din urmă SUA a lansat timp de mai multe săptămâni apă şi alimente din avioane militare de transport.
Totodată, după cum notează The New York Times, ‘în timp ce (preşedintele american Barack) Obama analizează posibilitatea declanşării de lovituri aeriene, Casa Albă a început o campanie diplomatică, menită să atragă sprijinul aliaţilor şi statelor din regiune pentru opoziţia moderată (din Siria), precum şi, într-o serie de cazuri, pentru o posibilă operaţiune militară americană’.
‘Printre ţările al căror sprijin ar putea fi, probabil, obţinut se numără Australia, Marea Britanie, Iordania, Qatar, Arabia Saudită, Turcia şi Emiratele Arabe Unite’, precizează The New York Times. Potrivit cotidianului, oficialii SUA se aşteaptă ca Marea Britanie şi Australia să ia parte şi la atacuri aeriene. De asemenea, după cum se subliniază, o importanţă specială pentru aliaţi o are Turcia, care deţine o serie de baze militare ce ar putea fi activate pentru realizarea operaţiunii în Siria.
Reprezentanţi ai Administraţiei americane i-au anunţat luni pe jurnalişti că Obama le-a permis serviciilor secrete americane să desfăşoare zboruri de cercetare deasupra Siriei. Potrivit mass-media, preşedintele ar putea decide şi declanşarea de atacuri aeriene asupra poziţiilor jihadiştilor pe teritoriul Siriei. Anterior, autorităţile SUA au declanşat asemenea atacuri asupra jihadiştilor SI în Irak.
Purtătorul de cuvânt al Comitetului şefilor de state majore ale forţelor armate ale SUA, locotenentul Edward Thomas, a declarat, la rândul său, că autorităţile americane studiază posibilitatea începerii de operaţiuni militare împotriva jihadiştilor din SI pe teritoriul Siriei şi Irakului. ‘Elaborăm diferite variante pentru rezolvarea problemei SI în Siria şi Irak’, a spus Thomas, precizând că ‘se au în vedere o serie de măsuri militare, inclusiv declanşarea de atacuri aeriene’ asupra poziţiilor extremiştilor.
Între timp, ministrul de externe interimar al Siriei, Walid Muallem, a subliniat că orice ‘acţiune militară pe teritoriul Siriei ce nu va fi pusă de acord cu Damascul va fi considerată agresiune’. De asemenea, Muallem a atenţionat SUA în legătură cu începerea de atacuri asupra bazelor SI din Siria.