„Un număr de 69 de unităţi şcolare nu vor avea autorizaţie sanitară la începerea anului şcolar 2014-2015, din pricina problemelor cu apa curentă şi a grupurilor sanitare. 90 de unităţi nu sunt racordate la apă curentă, iar în 104 unităţi şcolare cărăşene, încălzirea se face cu sobe. Doar 43,74% din unităţile de învăţământ sunt racordate la canalizare”, a afirmat prof. Ioan Moatăr.
Tot printre punctele slabe înregistrate de învăţământul cărăşean se află insuficienta pregătire metodică la nivelul disciplinei de învăţământ a unor cadre didactice tinere, debutante, determinând o calitate scăzută a actului didactic. Totodată, a fost semnalată lipsa centrelor de excelenţă în Caraş-Severin, pentru toate disciplinele de învăţământ, ca de altfel şi supraîncărcarea de sarcini a cadrelor didactice, a celor de conducere şi îndrumare şi control. Nu în ultimul rând, a fost subliniată şi interpretarea eronată a prevederilor legislaţiei în vigoare, de către unii manageri şcolari.
„Sarcinile depăşesc de multe ori puterea cadrelor didactice de a rezolva problemele, din punct de vedere fizic. S-a vorbit mult de debirocratizarea sistemului de învăţământ, însă nu s-a întâmplat nimic, deşi noul an şcolar bate la uşă. Nici posturile nu s-au deblocat. În ceea ce priveşte personalul nedidactic, cu mici excepţii, fochiştii de exemplu, acesta primeşte un salariu sub salariul minim pe economie”, a precizat liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar din Caraş-Severin, Maria Zvarici.
La rândul său, subprefectul judeţului Caraş-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a solicitat conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă să verifice unităţile şcolare unde au fost sesizate astfel de cazuri.
Vezi: Schimbări majore în programa şcolară din toamnă. Elevii de clasa a II-a vor face FIZICĂ şi FRACŢII