Dragnea: „Nu-i nimic nedemocratic în Ordonanţa privind aleşii locali”. Cum răspunde Ambasadei SUA

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, că ordonanţa ce permite aleşilor locali să schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul nu este nedemocratică, adoptarea ei venind ca urmare a solicitărilor structuriilor asociative ale administraţiei locale.
Filip Stan
28 aug. 2014, 11:41
Dragnea:

Liviu Dragnea a afirmat că temerile exprimate de ambasada Statelor Unite în legătură cu ordonanţa adoptată de Guvern în şedinţa de joi nu sunt justificate.

Noi acordăm o foarte mare atenţie partenerilor americani, dar nu e absolut nimic nedemocratic în această ordonanţă. Faptul că se crează cadrul legal pentru ca un ales local să poată alege nu poate aduce vreo atingere spiritului democratic şi democraţiei din această ţară„, a declarat vicepremierul.

Acesta susţine că ideea acestei ordonanţe nu a venit din interiorul Guvernului. „Avem încă din luna iulie solicitări oficiale de la toate structurile asociative ale comunităţilor locale – Asociaţia Comunelor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Municipiilor din România şi de la Asociaţia Secretarilor de Judeţe din România – care au cerut ferm să se clarifice situaţia rupturilor politice”, a spus Liviu Dragnea.

Vicepremierul susţine că, în lipsa Ordonanţei, funcţionarea administraţiilor locale ar fi fost paralizată. „Principalul motiv al Ordonanţei de Urgenţă îl reprezintă blocajele din administraţia locală. Neintervenind, riscam să ajungem la un blocaj cvasigeneralizat„, a conchis Dragnea.

Victor Ponta a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, că OUG privind afilierea politică a aleşilor locali prevede un interval de 45 de zile în care primarii şi consilierii locali şi judeţeni vor putea să-şi precizeze apartenenţa politică, perioadă identică cu cea pe care o prevedea ordonanţa similară dată în timpul guvernării Tăriceanu. „Aleşii locali nu sunt sclavi pe moşia lui Blaga şi a lui Johannis”, a declarat Victor Ponta.

Guvernul a adoptat joi proiectul de ordonanţă de urgenţă care le permite aleşilor locali să opteze în termen de 45 de zile pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile obţinute în alegeri.

Cred că trebuie să deblocăm administraţiile comunităţilor locale şi cred că trebuie să facem şi un pic de dreptate. Majoritatea primarilor şi consilierilor au fost aleşi USL şi acum s-au trezit pedelişti alături de Vasile Blaga şi Klaus Johannis„, a declarat Ponta, la începetul şedinţei de Guvern.

Aleşii locali vor avea timp berechet să decidă dacă îşi abandonează sau nu partidele care i-au pus pe liste, deoarece termenul este de 45 de zile. „Exact cât a fost şi în legea PDL-PNL. Pot să fie independenţi, pot să rămână unde sunt sau pot să-şi respecte alegătorii”, a precizat primul-ministru.

Acesta crede că perioada de dezlegare la traseism pentru primari şi consilieri locali şi judeţeni se justifică prin răsturnările de alianţe de pe scena politică care au survenit de la momentul alegerilor locale din 2012 până în încoace.

„Să candidezi pe listele USL cu Ponta şi Antonescu lângă tine şi să te trezeşti cu PDL… Aleşii locali nu sunt sclavi pe moşia lui Blaga şi a lui Johannis. Sunt liberi şi trebuie să-şi servească doar alegătorii şi nu pe altcineva”, a mai spus Ponta.

Ambasada SUA: Suntem ÎNGRIJORAŢI în legătură cu momentul ales pentru adoptarea ordonanţei privind MIGRAŢIA

Ambasada SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de ordonanţa care va permite primarilor să-şi schimbe partidul fără să piardă mandatul. În opinia oficialilor americani, „măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Nu scapă nimeni: Să fie foarte clar
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Arde România, la temperaturi uluitoare. O zi infernală
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Lege nouă pentru cei cu permis Categoria B. E legal abia după 24 ani. Se aplică din 8 august
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?