GHID pentru consumatori. TOT ce trebuie să ştii despre SUPLIMENTELE ALIMENTARE. Vezi TABELUL nutriţional

Tot mai multe persoane apelează la suplimentele alimentare fie pentru a-şi menţine, fie pentru a-şi ameliora sănătatea. Cu toate acestea, trebuie să aveţi grijă atunci când vă cumpăraţi astfel de suplimente şi să ţineţi cont de câteva reguli importante atunci când le administraţi.
Marilena Vili
01 sept. 2014, 07:47
GHID pentru consumatori. TOT ce trebuie să ştii despre SUPLIMENTELE ALIMENTARE. Vezi TABELUL nutriţional

Un număr tot mai mare de persoane interesate în menţinerea şi ameliorarea sănătăţii folosesc suplimente alimentare în acest scop. Consumatorii trebuie, însă, să fie bine informaţi înainte de a achiziţiona şi utiliza un supliment alimentar, potrivit insp.gov.ro.

De asemenea, este foarte important pentru consumator ca acesta să citească cu atenţie şi să înţeleagă informaţiile prezentate pe eticheta produselor. Aceste informaţii trebuie să fie înscrise în limba română, fără a se exclude prezentarea lor în alte limbi, să fie vizibile, lizibile şi inscripţionate într-un mod care să nu permită ştergerea lor.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:

Inainte de lua un supliment alimentar puneţi-vă următoarele întrebări:

1. Ce beneficii asupra sănătăţii vă aduce acest produs?
2. Care sunt riscurile la care vă supuneţi dacă luaţi acest supliment?
3. Care este doza corectă pe care trebuie să o luaţi pentru a avea eficienţă maximă?
4. Cum se admnistrează (se înghite cu apă, cu ceai?), când (în ce perioadă a zilei, înainte sau după masă, la ce interval de timp?) şi pentru cât timp puteţi lua produsul fără niciun risc?

Pentru a afla răspunsuri la aceste întrebări este recomandabil să se consulte medicul, în special, în anumite circumstanţe şi în cazul anumitor categorii de populaţie – copii, varstnici, femei gravide, femei care alăptează, persoane cu boli cronice (diabet zaharat, hipertensiune arterială, cancer, etc.) persoane care urmează să fie supuse unor intervenţii chirurgicale.

Citeşte şi Cum sunt românii PĂCĂLIŢI de etichetele suplimentelor alimentare

Unele suplimente alimentare pot interacţiona cu anumite medicamente administrate simultan, rezultând efecte nedorite. De exemplu, nu se recomandă administrarea suplimentului alimentar ce conţine extract de Ginkgo Biloba în acelaşi timp cu anticoagulantele, deoarece poate creşte riscul apariţiei unor hemoragii. Alte suplimente alimentare pot reduce eficacitatea unor medicamente prescrise în anumite afecţiuni (ex. boli de inimă, depresii, etc). Decalaţi orele de administrare ale acestora şi luaţi-le la interval de 2-3 ore unele de altele pentru o absorbţie şi eficientizare mai bună.

Este indicat ca suplimentele alimentare să fie achiziţionate în primul rând din magazine specializate şi mai puţin de pe site-urile on line. În cele mai multe cazuri pe aceste site-uri sunt prezentate produse care nu sunt conforme cu prevederile legale şi care nu au fost supuse unei certificări din partea autorităţilor competente.

De reţinut este faptul că suplimentele alimentare nu înlocuiesc o alimentaţie variată şi echilibrată, ci o completează.

Totodată, este bine să evitaţi produsele prezentate ca fiind „miraculoase”, care prezintă numai beneficii fără efecte adverse sau care conţin „un ingredient secret”, deoarece aceste menţiuni sunt adesea false. Termenul des întâlnit „natural” nu însemnă întotdeauna „inofensiv”. De exemplu, sunt anumite produse botanice care sunt dăunătoare pentru organism.

Dacă urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale, inclusiv dentară, sfătuiţi-vă cu medicul pentru a întrerupe admnistrarea suplimentului în timp util. Unele suplimente alimentare necesită 2-3 săptămâni pentru a se elimina din organism şi în acest caz v-ar putea creea serioase probleme în timpul operaţiei sau după aceasta.

În timpul sarcinii sau alăptării luaţi numai suplimentele alimentare recomandate de către medic. Folosiţi suplimentul numai în dozele recomandate şi nu depăsiţi perioada de administrare indicată pe etichetă. mai mult, nu administraţi niciodată suplimente alimentare copiilor fără a vă sfătui cu medicul pediatru.

Dacă luaţi suplimente alimentare, nu vă bazaţi pe ele mai mult decât trebuie. Incercaţi să aveţi o alimentaţie echilibrată din care să nu lipsească sub nicio formă cerealele integrale, fructele si legumele, peştele. Şi nu uitaţi nici de mişcarea în aer liber.

Citeşte şi Semne că ai o carenţă de vitamine

IMPORTANT!

În cazul în care un supliment alimentar conţine precursori ai hormonilor androgeni sau alte substanţe interzise sportivilor pe eticheta acestuia se va se inscripţiona menţiunea „PRODUS INTERZIS SPORTIVILOR”.

De asemenea, eticheta unui supliment alimentar nu trebuie să cuprindă informaţii care să atribuie suplimentelor alimentare proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să facă referire la asemenea proprietăţi. Mai mult, etichetarea, prezentarea şi publicitatea suplimentelor alimentare nu trebuie să includă afirmaţii directe sau care să inducă ideea că o alimentaţie variată şi adecvată nu poate asigura cantităţi adecvate de substanţe nutritive în general.

I. Vitamine admise ca ingrediente în suplimente alimentare

II. Minerale admise ca ingrediente în suplimente alimentare

Eticheta unui supliment alimentar trebuie să cuprindă:

► Denumirea sub care este vândut produsul:

  • pe etichetă trebuie să apară menţiunea că produsul este un supliment alimentar;
  • pentru suplimentele alimentare autohtone denumirea este cea obişnuită în România;
  • pentru produsele din import trebuie să se utilizeze denumirea comercială sub care acesta este fabricat şi comercializat în ţara producătoare.

► Forma de comercializare: (tablete, capsule, tablete masticabile, pulbere, lichid, etc);

► Compoziţia produsului: lista cuprinzând ingredientele (cantitativ şi calitativ);

  • numele categoriilor de nutrienţi sau de substanţe ce caracterizează produsul;
  • vitaminele şi mineralele din compoziţie trebuie să fie numai cele acceptate prin reglementări legale;
  • cantitatea de substanţe nutritive sau alte substanţe declarate se specifică pe etichetă pentru o porţie de produs recomandată pentru consumul zilnic;

► Informaţii nutriţionale:

  • Cantitatea de nutrienţi sau substanţe cu efect nutriţional ori fiziologic prezentă în produs este declarată pe etichetă sub formă numerică;
  • Cantităţile de nutrienţi sau alte substanţe declarate vor fi acelea pentru o porţie de produs recomandată pentru consumul zilnic;
  • Informaţiile privind vitaminele şi mineralele sunt exprimate şi sub formă de procent din valoarea de referinţă menţionată, doza zilnică recomandată, după caz;
  • Procentul valorilor de referinţă pentru vitaminele şi mineralele poate fi, de asemenea, prezentat sub formă grafică;

Citeşte şi Vitaminele şi suplimentele alimentare îţi pot afecta grav sănătatea! Află care sunt cele mai periculoase

► Modul de administrare al suplimentului alimentar:

  • se vor respecta toate indicaţiile date de către producător privind porţia zilnică recomandată şi perioada de administrare;
  • se va respecta ritmul de administrare al dozelor pe parcursul unei zile;

► Data durabilităţii minimale (termenul de valabilitate al produsului):

  • Pe eticheta suplimentelor se înscrie de către producător data durabilităţii minimale, respectiv data până la care acestea îşi păstrează caracteristicile specifice în condiţii de depozitare corespunzătoare.
  • Data va fi precedată de menţiunea:

– „A se consuma, de preferinţă, înainte de …”, dacă în dată este inclusă ziua;
– „A se consuma, de preferinţă, până la sfârşitul …”, dacă se indică luna şi anul sau numai anul.

► Condiţiile de depozitare sau de folosire, atunci când acestea necesită indicaţii speciale

► Denumirea şi sediul producătorului, al ambalatorului sau al distribuitorului. În cazul produselor din import se înscriu numele şi sediul importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România. Mai mult, trebuie să fie înscrisă şi menţiunea care să permită identificarea lotului.

►Menţiuni speciale:

– un avertisment de a nu se depăşi porţia din produsul recomandat pentru consumul zilnic;
– o atenţionare că suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentaţie variată şi adecvată;
– o atenţionare că produsele nu trebuie să fie lăsate la îndemâna copiilor;

► Precauţii speciale (atenţionări speciale):

  • ex. „A nu se administra la femeile gravide sau care alăptează”
  • ex. „Produsul conţine diferiţi alergeni”

► Pe eticheta unor suplimente alimentare puteti întâlni anumite menţiuni de sănătate, cum ar fi:

  • „Zincul contribuie la menţinerea vederii normale”
  • „Seleniul contribuie la mneţinerea sănătăţii părului”
  • „Vitamina C contribuie la metabolismul energetic”

Citeşte şi Combinaţii PERICULOASE de medicamente

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Obiceiul la care e bine să renunți dacă ai peste 50 de ani. Efectul se poate vedea și într-o lună de zile
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Mihai Bendeac, UMILIT după ce l-a parodiat pe Andrei Versace. Ce a postat după MOARTEA lui
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Israel rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu, afirmă Netanyahu înaintea vizitei în Washington
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!