„Vom susţine consolidarea flancului estic al Alianţei. Acum România are cel mai mare număr de trupe americane pe teritoriul său dintre toate ţările flancului estic – Polonia, ţările baltice – şi interesul nostru nu este pentru noi baze militare pentru că le avem deja pe cele de la Mihail Kogălniceanu şi Deveselu, ci pentru o prezenţă a forţelor navale NATO în Marea Neagră (…) Riscurile de securitate vor veni din zona diferenţelor mari de capabilităţi navale dintre România şi Bulgaria, pe de o parte, şi Rusia, de cealaltă„, le-a spus Traian Băsescu ambasadorilor participanţi la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.
„Ştim foarte bine că o navă a altui stat decât a riveranilor poate rămâne în Marea Neagră 21 de zile, dar această rotaţie cu nave cu capabilităţi majore, care să poată descuraja idei ale vreunui bolnav care crede că poate reface zonele de influenţă ale fostului URSS, trebuie să existe„, a apreciat Băsescu
CITEŞTE ŞI Traian Băsescu cere UE şi NATO să trimită ARMAMENT Ucrainei: Armata ucraineană riscă un MĂCEL
Şeful statului a precizat că sporirea prezenţei NATO în zonă trebuie să se facă fără a duce la încălcarea Tratatului CFE dintre NATO şi Rusia privind nivelul de tehnică militară convenţională şi trupe în flancul estic al Alianţei.
„Opţiunea noastră nu este pentru mari baze militare. Avem deja, dar opţiunea pentru forţe navale este extrem de importantă„, a spus preşedintele Băsescu.
Acesta a arătat că o prezenţă mai mare a NATO este necesară cu cât în jurul Mării Negre există o salbă de conflicte îngheţate preexistente conflictului armat din Ucraina: Nagorno-Karabah, Osetia de Sud, Abhazia şi Transnistria. Prin aceste focare de conflict, Rusia încearcă să controleze statele din zonă.
„Personal, cred că obiectivul Rusiei este să transforme conflictul din Ucraina într-unul îngheţat în care să controleze evoluţia viitoare a Ucrainei în ce priveşte aderarea acesteia la Uniunea Europeană şi NATO”, a apreciat Traian Băsescu.
CITEŞTE ŞI Victor Ponta: Intervenţia Rusiei în Ucraina trebuie CONDAMNATĂ şi sancţionată. Vom discuta în CSAT