Secretul formării acestor găuri în pământ a fost elucidat, nu însă în totalitate, de o echipă de geologi americani. Potrivit studiului lor publicat în revista Live Science, DOLINELE se formează de obicei în zonele în care pământul are în compoziţia sa materiale uşor solubile în apă, cum ar fi, de pildă, solurile calcaroase.
Vezi şi Imagini ULUITOARE: O CASĂ este ÎNGHIŢITĂ de PĂMÂNT VIDEO
Când apa se acumulează în soluri de acest tip şi nu poate să iasă la suprafaţă, atunci se formează o dolină mai mare sau mai mică, fie brusc, fie printr-un procent mai lent. Unele doline au un diametru foarte mic, de numai câţiva centimetri, în timp ce altele pot „înghiţi” locuinţe întregi, aşa cum s-a întâmplat în Guatemala, în 2007 şi în 2010.
În urma formării acestei doline, mai multe locuinţe s-au „scufundat” şi cel puţin trei persoane au fost date dispărute.
În 2010, avea să apară a doua dolină, tot în Guatemala, după o furtună tropicală. Peste 24.000 de persoane au fost evacuate din regiunea afectată.
În 2013, în China a apărut o dolină, în Xi’an, în provincia Shaanxi.
Florida se confruntă din ce în ce mai mult cu apariţia dolinelor, din cauza terenului friabil. Cea mai recentă dolină s-a produs pe o şosea din acest stat, care a început să se surpe, iar adâncitura să fie tot mai largă şi mai adâncă.
Cel puţin trei doline formate pe şoselele din SUA au fost raportate anul acesta. Astfel de fenomene dau bătăi de cap asigurătorilor care trebuie să le plătească beneficiarilor lor despăgubiri care, în 2010 ajunseseră la 6.600, potrivit registrelor oficiale, faţă de 2.600 câte fuseseră semnalate în 2006.
Găurile în pământ, rezultat al activităţilor umane
Dolinele nu se formează numai pe cale naturală, ci ele se pot produce şi ca rezultat al activităţilor umane ce fragilizează solul, cum sunt, de pildă, construcţiile subterane sau ca efect al încălzirii globale, care afectează negativ stratul de gheaţă subterană, ceea ce are ca efect eliberarea de gaze ce ies la suprafaţă la un moment dat, aşa cum sare, de pildă, un dop de şampanie după ce se agită conţinutul sticlei, au mai explicat specialiştii.
Aşa este, de pildă, gaura de la Muzeul Corvette, care s-a prăbuşit după ce, sub el, s-a format o dolină, în februarie, anul acesta.
Spectaculoasa dolină Bahman s-a format în Oman şi a devenit unul dintre locurile cele mai căutate de către turişti.
Gaura Albastră din Egipt are o adâncime de aproximativ 160 de metri
Dolina Xiaozhai Tiankeng, din China, este foarte adâncă, având 662 de metri.
Dean Blue Hole este o dolină spectaculoasă, din arhipelagul Bahamas, adâncă de aproximativ 200 de metri.
Marea Groapă Albastră este mândria Belizelor şi are o adâncime de 124 de metri.