‘Situaţia din Irak este extrem de critică. Este de datoria comunităţii internaţionale să-i sprijine pe cei care sunt persecutaţi’, a declarat ministrul apărării, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă comună la Berlin cu ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
‘Noi nu trebuie să stăm deoparte’, a afirmat Steinmeier, avertizând împotriva ameninţării jihadiştilor Statului Islamic, nu numai pentru Irak şi regiunile învecinate, dar de asemenea pentru Europa şi Germania.
Potrivit dnei von der Leyen, primele livrări germane de arme vor permite echiparea până la sfârşitul lunii septembrie a aproximativ 4.000 de soldaţi.
În plus faţă de rachete şi puşti de asalt, Germania va livra în special pistoale, grenade, corturi, veste antiglonţ, potrivit unei lungi liste publicate de guvernul german.
În total, livrările germane se vor face în trei etape şi vor fi adaptate nevoilor în schimbare, a precizat dna von der Leyen. În ciuda opoziţiei foarte puternice a populaţiei, guvernul german a rupt tabuul livrărilor de arme în zone de conflict şi a decis la 20 august să-i ajute militar pe combatanţii kurzi.
Mai multe ţări, dintre care Statele Unite, Italia, Franţa şi Marea Britanie, s-au angajat deja să furnizeze arme forţelor kurde. Cancelarul german Angela Merkel urmează să explice această decizie luni în faţa deputaţilor care au convocat o sesiune extraordinară de o jumătate de zi a Bundestagului, camera inferioară a parlamentului.
Aleşii vor participa la un vot pur simbolic, întrucât coaliţia guvernamentală conservatori/social-democraţi dispune de o majoritate covârşitoare de 504 locuri din 631 şi, în plus, autorizaţia Bundestag-ului nu este necesară atât timp cât nu se pune problema de a trimite trupe.