REŢETE MURĂTURI: Secretul unor murături bune si sănătoase

REŢETE MURĂTURI: Adevaratele muraturi se obtin prin fermentarea acidolactica naturala (cu tulpini de bacterii probiotice salbatice – Lactobacillus plantarum, Leuconostoc mesenteroides) a legumelor si fructelor proaspete, sanatoase, in saramura (obtinuta cu sare autohtona sau sare marina, in niciun caz cu sare iodata artificial).
Alina Costache
02 sept. 2014, 07:37
REŢETE MURĂTURI: Secretul unor murături bune si sănătoase

REŢETE MURĂTURI: Prin murare se pastreaza substantele valoroase din legumele supuse acestui proces natural de conservare. In procesul natural de fermentatie, microflora existenta pe legume si fructe transforma glucidele din acestea in nenumarate substante biologic-active benefice: vitaminele B1, B2, A si acidul lactic.

Reteta muraturi asortate

Vom nevoie de: 2 capatani de conopida, 1 varza alba mai mare taiata in felii groase, 2 verze rosii mai mici taiate in 5-6 felii, 1,5 kg gogonele, 3 kg castraveti, 4-5 morcovi taiati rondele, 1 capatana usturoi, ardei iuti, 1 legatura mare frunze de telina, 1 legatura mare frunze de leustean, marar uscat, 3-4 bucati hrean taiate in fasii, 1 pachet piper boabe, sare grunjoasa.

Conopida se desparte buchetele, iar varza se taie in felii mai groase. Se spala bine totul si se incepe punerea lor in vasul in care dorim sa le pastram peste iarna. Atentie! Fermentatia trebuie sa aiba loc fie in butoaie de stejar, fie in borcane de sticla; nu se recomanda vasele din mase plastice sau aluminiu, deoarece acidul lactic si saramura pot extrage din acestea substante toxice, periculoase pentru sanatate.

Pe fundul vasului se aseaza mararul, varza rosie, varza alba, cateii de usturoi, morcovii taiati rondele, 3-4 fasii de hrean si ardeii iuti. Urmatorul strat va fi de castraveti si gogonele, dupa care urmeaza iar conopida, morcovii si ardeii iuti. Legumele se pot aseza dupa imaginatia fiecaruia, nu este o regula anume. Cand vasul s-a umplut, se presara deasupra un pachet mic de piper boabe si se acopera totul cu frunze de telina si leustean.

Saramura se pregateste astfel: la 1 l de apa se pun 30 g sare. Fermentatia trebuie sa se produca in lipsa oxigenului din aer si de aceea legumele si fructele trebuie sa fie bine acoperite de saramura. Se aseaza peste legume o farfurie sau un capac si deasupra se pune o greutate care sa tina legumele in saramura. Se acopera cu un prosop si se tin la temperatura camerei cam 6 zile pana se acresc, apoi se inchid cu un capac si se pun la loc racoros. Temperatura optima de fermentare este de +4̊C, cand se acumuleaza cele mai mari cantitati de acid lactic, de substante biologic active si arome generate prin fermentatia glucidelor din legume si fructe.

Alte condimente care fac muraturile delicioase sunt semintele de mustar, schinduf,  ghimbir.

Este ideal ca legumele si fructele pe care le punem la murat in sare sa fie cultivate fara ingrasaminte chimice. 

Castraveciorii murati, gogosarii murati, varza murata si muraturile asortate sunt garnituri excelente pentru mancarurile din carne. Acestea stimuleaza digestia carnii, protejand totodata impotriva metabolitilor co-cancerigeni ce sunt rezultati in urma consumului carnii si produselor din carne.

Sursa: doctormenci.ro

REŢETE DE MURĂTURI

In cartea sa „Revolutie in bucatarie – reinvata sa gatesti sanatos”,  aparuta la editura Coreus Publishing, domnul profesor Gheorghe Mencinicopschi ne explica de ce mai bine sa punem muraturi si nu conserve cu otet.

Conservele

Toate legumele si zarzavaturile puse peste iarna in otet nu sunt muraturi, ci conserve! Legumele conservate in otet nu au aceleasi calitati ca si muraturile, deoarece nu au aceeasi valoare nutritionala cu acestea  (muraturile nu sunt tratate termic si au o microflora probiotica vie). Mai mult, in cazul anumitor persoane, conservele in otet irita sistemul gastrointestinal.

Daca, totusi, doriti sa puneti pentru iarna si conserve, atunci va sfatuiesc sa utilizati doar otet natural de fermentatie obtinut din vin si nu prin diluarea acidului acetic de sinteza, precum si sare bruta, neiodata.

In concluzie, conservele in otet nu sunt muraturi si deci nu au efectele benefice ale acestora!

Muraturile

Muraturile sunt legumele ce trec printr-un proces de fermentatie acido-lactica in timpul careia se genereaza diferite substante biologic active, cum ar fi vitamine, acid lactic etc. Sub influenta microflorei de fermentatie acestea capata valoare nutritionala deosebita, devenind practic alimente functionale probiotice. Alimentele probiotice contin bacterii acido-lactice active, benefice unei sanatati optime a sistemului gastro-intestinal. Acestea imbunatatesc digestia, stimuleaza detoxifierea si intaresc sistemul imunitar.

Exemplu

Daca tot puneti castraveti, atunci ar fi bine sa ii puneti la murat, in sare. Alegeti castraveti de gradina, cultivati cu compost si fara ingrasaminte chimice (NPK). Sarea utilizata va fi bruta, neiodata artificial. Castravetii in saramura se vor depozita intr-un loc intunecos, uscat, la temperaturi de 10 – 15oC pentru a se declansa procesul natural de fermentatie acido-lactica. Acesta trebuie sa fie lent, pentru a permite o fermentatie cat mai buna, cu generare de acid lactic, conservantul natural perfect si un foarte eficient reglator al microflorei intestinale probiotice. In procesul natural de fermentatie nu doar ca se produc vitamine, ci se biodisponibilizeaza mineralele si fibrele alimentare din castraveti. Vitaminele naturale existente in castraveti nu sunt distruse, deoarece produsul nu este tratat termic.

Varianta castraveti murati obtinuti prin fermentatie este mult mai indicata. In general, castraveciorii murati, gogosarii murati, varza murata si muraturile asortate sunt garnituri excelente pentru mancarurile din carne. Acestea stimuleaza digestia carnii, protejand totodata impotriva metabolitilor co-cancerigeni ce sunt rezultati in urma consumului carnii si produselor din carne. Varza murata este un aliment probiotic, indicat majoritatii consumatorilor, care contine compusi anticancerigeni, hepatoprotectori, anti-inflamatori – antioxidanti (vit. A, C, E, zinc), fibre alimentare (combat constipatia, detoxifica colonul), minerale (potasiu, magneziu, calciu). Acidul lactic generat de microflora spontana este un excelent reglator al microflorei intestinale, benefic pentru intarirea sistemului imunitar.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Singurul animal care vede mai multe culori decât omul. E o creatură bizară, dar care este și foarte inteligentă
Capital.ro
Lumea a pierdut cel mai iubit actor. Ne-a sfâșiat trecerea sa în neființă: Nu eram pregătit să mor
Playtech.ro
Cum poţi obţine sute de lei în plus la pensie, înainte de Paşte. Tot mai mulţi pensionari procedează aşa
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Americanii se pregătesc pentru momentul în care haosul va cuprinde lumea
wowbiz.ro
Gică Hagi, în doliu! A făcut anunțul trist în urmă cu puțin timp
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
A început mega-proiectul de 3,5 miliarde de euro. Ceaușescu l-a refuzat în 1972
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Șapte polițiști au fost răniți și mai multe vehicule au fost distruse într-o urmărire cu final dramatic pe A1, în Marea Britanie
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care dispare din România. Proprietarii de terenuri nu o mai plătesc. Legea a intrat în vigoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Furtună POLARĂ în România, înainte de FLORII! Este URGIE în România!
MediaFlux
Vremea de Paște 2025: Cum va fi în noaptea de Înviere și ce anunță prognoza pentru următoarele patru săptămâni
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A fost lăsată de izbeliște Elena Lasconi de susținătorul din umbră?