Opţiunea premierului elen de a renunţa la referendum poate fi considerată şi ca o manevră de a nu îşi pierde funcţia, după presiunile exercitate asupra sa de către propriul partid.
„Chiar dacă nu vom recurge la un referendum, care nu a fost niciodată un scop în sine (…), salut poziţia partidului de opoziţie de dreapta”, care s-a declarat pregătit să ratifice în Parlament acordul zonei euro din 27 octombrie, a declarat Papandreou în cadrul consiliului de miniştri, potrivit unui comunicat al Guvernului elen.
Papandreou s-a declarat dispus să „discute cu liderul dreptei (Noua Democraţie) Antonis Samaras pentru a avansa în privinţa unui (guvern) de consens”.
Premierul elen a propus ca doi dintre apropiaţii lui, „ministrul Transporturilor Dimitris Reppas şi consilierul său Nikos Athanassakis să se ocupe de negocierile cu oficialii din partidul de dreapta pe această temă”, scrie MEDIAFAX.
„Cred în acest moment istoric că partidele politice pot să ajungă la un acord”, a subliniat Papandreou.
Decizia premierului GREC, Giorgios Papandreou, vine după ce, în cursul zilei de joi, la summitul G20 au fost făcute presiuni europene intense, în special din partea preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, şi a cancelarului german, Angela Merkel. Cei doi anunţaseră că Grecia nu va mai primi fondurile stabilite în şedinţa de la Bruxelles decât după aflarea rezultatelor referendumului.
Comisia Europeană anunţase, la rândul ei, că dacă Grecia va ieşi din zona euro, atunci va ieşi şi din Uniunea Europeană, aceasta fiind singura opţiune. În plus, Papandreou pierduse şi sprijinul propriului partid, mai mulţi miniştri anunţând că nu susţin ideea referendumului. În cadrul unei şedinţe de urgenţă a Guvernului elen, la care au fost invitaţi şi liderii Opoziţiei Papandreou a anunţat că renunţă la ideea referendumului, dar a declarat că nu va demisiona, deoarece alegerile anticipate ar mări riscul intrării în faliment a Greciei.
Dacă elenii ar fi votat, la referendumul propus în urmă cu două zile de premier, împotriva împrumutului luat de Grecia de la Uniunea Europeană, consecinţele ar fi fost catastrofice pentru statul elen, cea mai vehiculată dintre ele fiind falimentul.