UPDATE: Kievul îşi corectează declaraţia cu privire la înţelegerea Putin-Poroşenko asupra încetării focului în estul Ucrainei
Preşedinţia de la Kiev şi-a corectat declaraţia difuzată anterior în privinţa unui acord între preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin, asupra încetării permanente a focului în estul Ucrainei, după ce Kremlinul a dezminţit o astfel de înţelegere.
”Preşedinţii Ucrainei şi Rusiei au avut o convorbire telefonică în cursul căreia s-au înţeles asupra unui regim de încetare a focului în Donbas (bazin minier în estul ucrainean care cuprinde regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, n.red.) şi asupra măsurilor care pot contribui la instaurarea păcii”, a precizat serviciul de presă al preşedinţiei ucrainene, citat de Interfax-Ukraina.
Iniţial, preşedinţia de la Kiev anunţa printr-un comunicat de presă că Poroşenko şi Putin au ajuns la un acord pentru încetarea permanentă a focului în estul Ucrainei.
‘”Preşedintele ucrainean a discutat cu preşedintele rus o încetare totală a focului (…) Ei au căzut de acord asupra unei încetări a focului în Donbas”, bazin minier în estul ucrainean care cuprinde regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, se arată în comunicatul menţionat.
Criză Ucraina: Jumătate de milion de persoane, strămutate sau refugiate din cauza conflictului
Declaraţia a fost însă contrazisă de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al şefului statului rus. Oficialul susţine că Vladimir Putin şi Petro Poroşenko nu s-au înţeles asupra încetării focului în Ucraina, întrucât Rusia nu este parte a conflictului, dar liderii celor două ţări au discutat modalităţile de soluţionare a crizei ucrainene.
Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-au întâlnit la 26 august la Minsk, cu ocazia unui summit regional la care au participat şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, însă discuţiile lor din capitala Republicii Belarus nu au adus rezultatele aşteptate pentru o reală detensionare a crizei ucrainene.
Vladimir Putin: „Dacă vreau, în două săptămâni iau Kievul”. Kremlin: Declaraţia, scoasă din context