Preşedintele american Barack Obama a subliniat miercuri cu fermitate, la Tallinn, angajamentul SUA de partea Estoniei, stat membru al NATO, într-un moment în care ţările occidentale denunţă acţiunile militare ilegale ale Rusiei în estul Ucrainei, relatează AFP.
‘Estonia nu va fi niciodată singură’, a spus Obama în cadrul unei conferinţe de presă la Tallinn cu omologul său estonian Toomas Hendrik Ilves.
‘Am venit aici în primul rând pentru a ne exprima angajamentul faţă de Estonia, un angajament de neclintit’, a adăugat el, reafirmând importanţa Articolului 5 al Alianţei Nord-Atlantice, conform căruia statele membre trebuie să vină în ajutorul oricăruia dintre ele, dacă acesta este atacat.
Statele europene membre ale NATO trebuie să-şi respecte partea corespunzătoare în privinţa cheltuielilor pentru apărare, pentru a întări Alianţa, a mai spus Obama, cu o zi înainte de începerea summitului NATO din Ţara Galilor.
Liderul de la Casa Albă a mai declarat că SUA şi-a sporit deja activităţile militare în statele baltice – trei foste republici sovietice care fac acum parte din NATO şi UE – şi că desfăşoară o rotaţie permanentă a personalului militar şi a forţelor aeriene în regiune.
Preşedintele american Barack Obama se întâlneşte la Tallinn cu liderii Estoniei, Lituaniei şi Letoniei. Cele trei ţări baltice, unde există minorităţi importante de etnici ruşi, sunt îngrijorate după ce Vladimir Putin a insistat că Moscova are dreptul să intervină în alte ţări pentru a-i apăra pe rusofoni.
Joi, liderul de la Casa Albă va lua parte la summitul NATO. Circa 61 de şefi de stat şi de guvern vor participa la reuniune, pentru a discuta despre crizele cu care se confruntă în prezent lumea – de la conflictul din Ucraina, la organizaţia teroristă Statul Islamic şi criza din Libia.
„Acesta este un summit critic, pentru că, pentru prima dată, cred că ne-am dat seama că Occidentul: Marea Britanie, Statele Unite – este ameninţat din cauza unor provocări de securitate multiple, din întreaga lume. Am trăit mul timp într-o lume destul de sigură, acum suntem într-o lume mult mai periculoasă. Deci acest summit vine într-un moment foarte important”, a declarat Robin Niblett, director al centrului de analiză Chatham House.
Cel mai important anunţ de la summit va fi, probabil, formarea unei noi forţe de reacţie rapidă, până la sfârşitul anului. Este vorba de aproximativ 4.000 de soldaţi care vor putea fi mobilizaţi în 48 de ore, ca răspuns la intervenţiile Rusiei în Ucraina. În replică, Moscova a avertizat că îşi va revizui strategia militară.