Relaţia economică România-China trece dincolo de glumiţele presei de la Bucureşti

Vizia delegaţiei României, condusă de premierul Victor Ponta, în China a fost un succes, fapt demonstrat de intenţiile celor două guverne de a coopera în domenii deosebit de importante, precum: transporturi, energie, agricultură, industrie. Din păcate, o parte a presei de la Bucureşti a tratat vizita într-o notă ironică, fapt extrem de iresponsabil. Cu toate acestea, în urma vizitei delegaţiei de la Bucureşti în China rămâne faptul că s-au concretizat o serie de proiecte extrem de importante pentru dezvoltarea României.
Iulian Tudor
03 sept. 2014, 10:19
Relaţia economică România-China trece dincolo de glumiţele presei de la Bucureşti

În cadrul vizitei delegaţiei României în China, premierul Victor Ponta a avut întâlniri atât cu premierul Li Keqiang, cât şi cu Preşedintele chinez Xi Jinping. Pe lângă discuţiile obişnuite, cele două guverne au pus bazele unor proiecte comune extrem de importante. Astfel, în domeniul transporturilor China Railway Corporation doreşte să asigure realizarea proiectului trenului de mare viteză Bucureşti-Iaşi-Chişinău. De asemenea, compania China Communications Construction Corporation este interesată de proiectele de austostradă Piteşti-Craiova, Comarnic-Braşov, modernizarea podului Constanţa sau podul de la Brăila.

„Proiectul de a avea o linie de cale ferată, pentru că nu este doar trenul, ci este mai ales calea ferata care permite aceasta viteza, este un proiect la care Guvernul Chinei ține foarte mult. L-a prezentat primul-ministru Li Keqiang anul trecut în vizita de la București nu doar pentru România, ci pentru toate țările din Europa Centrală și de Est. Sigur, costurile sunt destul de mari, însă ca un prim proiect pilot pentru Centrul și Estul Europei mi-aș dori ca România să fie prima care să aibă o asemenea linie, iar tehnologia dezvoltată în China s-a dovedit în ultimii ani ca fiind extrem de performantă și extrem de sigură”, a spus premierul Victor Ponta.

Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Populare Chineze

Energia este un alt domeniu unde lucrurile sunt destul de concrete. China National Electric Engineering Construction Corporation va moderniza Grupul 4 şi va realiza instalaţiile de desfăşurare a Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Deva (Mintia), în cadrul unui contract în valoare de circa 271 de milioane de dolari. O altă veste bună din China vine şi pentru industrie, unde compania China Junlun Petroleum Co. Ltd. este interesată de privatizarea combinatului din Râmnicu Vâlcea sau a Cuprumin. Desigur, nici sectorul agricol nu a fost uitat. Societatea mixtă româno-chineză Cattle Ferma de Bovine SRL vrea să înceapă în această toamnă exportul de bovine vii din România în China cu un prim lot de 5.000 de vaci.

Toate aceste proiecte au rolul de a dezvolta ţara noastră, iar relaţia deosebit de bună cu China certifică importanţa României în Europa de Est, care devine un actor major în regiune, lucru deosebit de important în contextul evenimentelor din Ucraina. Aceste aspecte pozitive merită subliniate şi nu tratate cu ignoranţă, cum, din păcate, a făcut o parte a presei din România. Pe de altă parte, presa din China a avut numai cuvinte laudative despre vizita premierului Victor Ponta în China şi a punctat progresele făcute de cele două guverne. China Daily scria despre importanţa acordului-cadru în domeniul energiei nucleare, China EConomic Net puncta aspectele legate de infrastructură şi energie, iar Radio China Internaţional preciza că „relaţiile diplomatice chino-române au înregistrat o dezvoltare stabilă de la constituirea lor, odată cu consolidarea încrederii politice reciproce şi aprofundarea consistentă a colaborării în mai multe domenii. Aceste relaţii intră, acum, în cea mai bună perioadă din istoria lor”.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Playtech.ro
Antena 1, anunț oficial! S-a aflat data: Când începe Asia Express 2024
DailyBusiness
În atenția tuturor clienților băncilor din România: se schimbă legislația. Care vor fi noile reglementări din 2025
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Revine o escrocherie celebră în România. A făcut furori acum două decenii
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
David Popovici câștigă medalia de aur la proba de 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!