DOSARUL ZILEI, EPISODUL 109: CĂŞUNEANU, VERIGA SLABA A LUI STAVARACHE

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.
Romania TV
03 sept. 2014, 11:34
DOSARUL ZILEI, EPISODUL 109: CĂŞUNEANU, VERIGA SLABA A LUI STAVARACHE

Va spuneam ca procurorii DNA au ras intreaga sefime politica de la Bacau. A cazut baronul PSD Dragos Benea, seful consiliului judetean, aproape concomitent cu arestarea primarului PNL Romeo Stavarache. Liberalul conducea primaria din 2004 si era cel mai important lider PNL din Moldova. Metoda prin care procurorii i-au executat pe cei doi politicieni de la Bacau seamana izbitor. 

In prima faza le-au identificat cercul de relatii si afaceri, apoi au vazut cine le da bani si pentru ce. In cazul lui Stavarache veriga slaba a fost mogulul asfaltarilor Costel Casuneanu. Casuneanu este monitorizat de procurori inca din 2008 – 2009 si a devenit un fel de turnator de serviciu al DNA: acesta i-a bagat la apa pe senatorul PSD Catalin Voicu, pe judecatorul Costiniu si acum pe baronasii bacauani Stavarache si Benea. Primarul Bacaului a fost saltat de procurori la sfarsitul lunii iunie si se afla inca in arest, intre timp a fost suspendat din functie si, spre disperarea lui, presa a relatat ca a incercat sa se sinucida in puscarie. 

Stavarache, asemenea tuturor baronilor locali, si-a constituit o adevarata echipa de sifonat bani. Reteta era simpla: oamenii de afaceri care primeu contracte de la primaria Bacau trebuiau sa cotizeze unde zicea Stavarache. Din reteaua acestuia faceau parte verisorul sau, Liviu Cenusa, patronul unui ziar local si om de afaceri si fostul fotbalist Liviu Goian, proprietar al unei televiziuni locale si al unor echipe sportive. Un loc important in retea il ocupa cumnatul primarului Stavarache, pe nume Constantin Apostol, care detine functia de director al agentiei de dezvoltare nord- est. Banii ceruti spaga erau incasati, sub diferite forme, de acesti apropiati ai lui Stavarache, sub forma unor contracte. Primul spagar identificat de presa este mogulul Costel Casuneanu, miliardar imbogatit din afacerile de asfaltari cu statul. Ironia sortii face ca acesta sa fie pus si el sub acuzare de procurori, desi l-a turnat pe Stavarache. 

Primarul Bacaului si cumnatul sau Apostol l-au curatat pe Casuneanu de suma de 250 de mii de euro, sub forma unei sponsorizari catre o asociatie sportiva si o firma detinute de ex- fotbalistul Liviu Goian. Casuneanu primise o aprobare de finantare de la cumnatul Constantin Apostol in valoare de 10 milioane de euro pentru construirea unui centru de afaceri in Bacau. Stavarache i-a blocat lui Casuneanu autorizatia de construire pana ce afaceristul a cedat si a dat spaga. Al doilea spaguitor in dosarul lui Stavarache este afaceristul Costica Rusu, patronul unui holding de firme de constructii. Rusu este acelasi afacerist care l-a turnat la procuratura si pe Dragos Benea, seful judetului Bacau, cel care i-a si construit vila si o cladire de birouri baronasului PSD. Rusu a castigat licitatia pentru serviciile de iluminat public a orasului Bacau, dupa care a fost obligat si el sa scoata banii de spaga. Afaceristul ar fi cotizat si el cu circa 250 de mii de euro catre firmele “retelei” Stavarache. Sistemul de spaga inventat de primarul Stavarache era unul extrem de eficient. Nimeni nu scapa fara sa plateasca. Astfel, omul de afaceri afaceri Constantin Sosu a castigat contractul de salubrizare al orasului Bacau, desi nu era agreeat de primarul Stavarache. Pentru asta, Sosu a trebuit sa cotizeze totusi cu un mizilic de 20 de mii de euro. Bani au fost incasati de acelasi Liviu Goian, fratele fostului fotbalist al echipei nationale Dorin Goian. In continuare, tot din dosarul lui Stavarache, merita mentionata spaga frumoasa de 350 de mii de euro platita de afaceristul Viorel Rusu pentru ca a castigat un contract de reabilitare a unor cladiri si pentru constructia unui bloc ANL. 

Va dati seama ca, dupa ce primarul Bacaului a fost arestat, la sediul DNA s-au prezentat multi alti afaceristi sa-l dea dea in gat. Asta vorbeste si despre corectitudinea acestora. In final, am pastrat episodul amuzat al acestui dosar penal: astfel, atunci cand primarul Stavarache si asociatii sai au fost retinuti pentru prima data, judecatorii au decis ca acestia sa fie cercetati in libertate (pentru ca nu reprezentau un pericol public). 

Insa, dupa ce a iesit din sala de judecata, primarul Stavarache a inceput sa-si sune pe telefon echipa de spagari: verisorul, cumnatul, pe fotbalistul Goian, pentru a se intalni si a discuta despre cum scapa de dosarul penal. Evident, telefonele erau ascultate de SRI asa ca in cateva ore procurorii i-au saltat si i-au bagat la puscarie. De unde rezulta ca prea multa spaga iti afecteaza uzul ratiunii… 

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Cine deține, de fapt, lanțul de farmacii Tei din București. Puțini români știu cine se află în spatele mega-afacerii
Capital.ro
Se schimbă buletinele. Tot ce e emis înainte de 1 ianuarie 2024 nu se mai folosește
Playtech.ro
„E prima oară când dau Like la un WC”. Un bărbat și-a făcut toaletă în fundul curții, apoi a...
DailyBusiness
Vestea cea mare pentru toamna 2024. Apare un nou tip de program „Rabla” pentru români
Adevarul
Valoarea de la care o casă sau o maşină devine bun de lux şi se plăteşte impozit în plus. Data limită pentru Formularul 216
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Fără aparate de condiționat pe fațadele clădirilor. Legea, în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy șefă de federație a recunoscut, la 49 de ani, compromisurile și sacrificiile pe care le face pentru a arăta așa
wowbiz.ro
Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată
Cancan.ro
Pensie de 100.000 de lei pe lună după recalculare. Ce meserie a avut românul care o încasează
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Sebastian, de la „Casa iubirii”, în lacrimi după cearta cu Roberta: „Nu mă simt bine, îmi este rău!”
Capital.ro
Este interzisă instalarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor! Se dau amenzi usturătoare.
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
stirilekanald.ro
Șocant de ce a murit de fapt Sorin Nazîru, la 16 ani! 'Paracetamol și apă rece puteam să-i dau și eu'
substantial.ro
Cercetătorul Vincent Lyne dezvăluie posibila locație a epavei zborului MH370
MediaFlux
CEA MAI MARE PENSIE după recalculare. O primește o persoană care a lucrat DOAR 18 ANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...