Tiruri intense de artilerie au loc la periferia oraşului-port Mariupol, în Ucraina.
În prezent, la Mariupol se află administraţia regională Doneţk, forţată să părăsească oraşul Doneţk, aflat sub controlul rebelilor.
‘Toată noaptea am fost sub focul rebelilor, dar îi ţinem la distanţă. Ne atacă cu tancuri şi artilerie’, a declarat pentru Reuters comandantul unei unităţi de voluntari ucraineni, desfăşurată la Mariupol.
Rebelii au declanşat la 24 august o contraofensivă în direcţia sudică. Separatiştii au atacat simultan satul Elenovka (o suburbie sudică a Doneţkului în direcţia Mariupol) şi poziţiile armatei ucrainene şi Gărzii Naţionale a Kievului în apropierea oraşelor Telmanovo şi Novoazovsk, de la graniţa Ucrainei cu Rusia.
La 27 august, mai multe tancuri ale rebelilor din Doneţk au intrat în Novoazovsk şi au luat poziţie în suburbiile vestice ale oraşului, consolidând astfel apărarea insurgenţilor în faţa unei posibile contraofensive din partea armatei ucrainene.
La ora actuală, situaţia din Mariupol se află sub controlul trupelor ucrainene, a indicat comandamentul de apărare teritorială din acest important oraş-port de la Marea Azov agenţiei ucrainene de presă 0629.com.ua.
‘Toţi militarii se află la locul lor. Luptele se dau în afara oraşului, la o distanţă de 10-15 km. Oraşul este apărat’, conform unor responsabili militari ucraineni.
Joi seara, forţele ucrainene s-au înfruntat cu militari ruşi care luptă de partea separatiştilor la periferia estică a Mariupolului. Trupe speciale de grăniceri ucrainene şi batalionul ‘Azov’ au respins un atac al inamicului care venea dinspre Novoazovsk. Patru tancuri au fost distruse, a raportat armata ucraineană.
Ostilităţile din sud-estul Ucrainei intervin pe fondul intensificării demersurilor pentru negocieri de pace destinate să aplaneze conflictul, care a provocat o criză fără precedent între Rusia şi Occident după căderea Cortinei de fier. O nouă rundă de negocieri între autorităţile ucrainene şi rebelii proruşi este programată vineri la Minsk, la care vor mai participa ambasadorul Rusiei în Ucraina şi un reprezentant al OSCE.
După cum relatase anterior presa ucraineană, dacă tratativele vor decurge într-o atmosferă constructivă, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, ar putea decreta o încetare a focului vineri, la ora locală 15h00.