Printre motivele invocate în favoarea suspendării de către Tăriceanu se numără şi faptul „Traian Băsescu a mai anunţat în numele Administraţiei Prezidenţiale că a cerut o serie de dosare unui ziarist, ca şi cum Preşedinţia s-a transformat în organ de anchetă, l-a atacat indirect pe ziaristul Cătălin Tolontan, cel care se ocupa cu investigarea jurnalistică a ‘Galei Bute’, în care Elena Udrea e suspectată de fapte de corupţie grave„.
În postarea sa de pe blog, Tolontan afirmă că a fost ameninţat din cauza investigaţiilor pe care le-a făcut, dar susţine că şicanele la care a fost supus, inclusiv din partea unor instituţii ale statului, nu justifică un demers atât de drastic precum cel propus de Tăriceanu.
„Da, e pe deplin adevărat că amenințările mai vechi ale Elenei Udrea se văd acum. Și e adevărat că insinuările le preia și Traian Băsescu, care adaugă binecunoscutele condimente de insultă. Ce stat avem, condus de pe colțul mesei, cu bîrfe și insulte de la cel mai înat nivel! Dar nu mi se pare nicidecum că atacarea la televizor a unui jurnalist poate fi un motiv constituțional de suspendare a unui președinte! Cotroceniul nu are nici o treabă să ceară el documente despre ziariști și s-o mai și spună cu seninătate la televizor. Dar poate motiva că erau publice. Că-l preocupă asta oricum e aiurea, dar nu e neconstituțional”, scrie jurnalistul.
Acesta argumentează că suspendarea ar reprezenta tocmai triumful acelui gen de politică impus de Traian Băsescu, anume una bazată pe conflict, în care obiectivul suprem este succesul în alegeri, fără preocuparea legată de ce trebuie făcută între două victorii electorale.
„După o expresie a lui Naomi Klein, asta e „politica dezastrelor”, pentru că politicienii din România altfel nu știu să ne conducă și să ne motiveze, decît prin frică și înrăindu-ne unii împotriva celorlalți. România a fost trasă într-un permanent război al taberelor, în care defilează umbre ca-n teatrul oriental, siluete și gesturi aproape fără relevanță în viața reală! Povestea asta n-are legătură nici cu normalitatea dezbaterii dintre partide și nici cu interesul cetățenilor. E o istorie despre ură și despre cucerirea puterii. Ca și cum democrația s-ar reduce la electocrație, la a cîștiga referendumuri sau alegerile, și nu la ceea ce faci după ce cîștigi alegerile! Cînd a lăudat la scară mare mentalitatea asta, lui Traian Băsescu nu i-a păsat unde vor ajunge lucrurile. Uite unde au ajuns!
Cînd tu, președinte de țară, definești, pe șleau, un politician adevărat ca fiind ăla care poate să atragă mai mult atenția asupra lui, transformi totul în show bizz”, argumentează Cătălin Tolontan.
El consideră că suspendarea l-ar face din nou protagonist al alegerilor prezidenţiale, fapt ce ar falsifica întreaga campanie electorală.
CITEŞTE ŞI Iohannis şi Blaga, despre demersul lui Tăriceanu privind suspendarea: O FUMIGENĂ, o temă falsă
„Nu mă clintesc acuzele președintelui din ce am de făcut ca jurnalist! Insultele lui nu mă mai ating de mult și nici nu răspund disproporționat, ce ar trebui să facă ziariștii pe care i-a tăvălit pur și simplu cum a prins ocazia? Dar o suspendare acum e o mișcare pur politică, de logică electorală și nu ma intersează asocierea cu așa ceva!
Rezum: că președintele României folosește insinuări ca să insulte și să amenințe insinuant la TV un jurnalist, asta e dezonorant, dar nu e un motiv de suspendare. Dacă m-am băgat în seamă, îmi pare rău. Nu vreau să fiu folosit„, a conchis Tolontan.
Preşedintele Senatului şi al PLR, Călin Popescu Tăriceanu, a dat vineri publicităţii o scrisoare concetăţenii săi în care le explică de ce se impune o a treia suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi prezintă un grafic al demiterii lui Băsescu în care suspendarea se va face pe 23 septembrie, iar referendumul de demitere va avea loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.