Bursa a crescut cu 1%, pe un rulaj în uşoară revenire

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,04% în şedinţa de luni, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care revenirea unora dintre investitori la tranzacţionare a ridicat uşor lichiditatea peste nivelul sesiunii de vineri.
Romania TV
20 feb. 2012, 16:45
Bursa a crescut cu 1%, pe un rulaj în uşoară revenire

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în creştere uşoară, urmând linia ascendentă a burselor externe, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au rămas reduse.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 1,35%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,76% peste închiderea de vineri.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat în creştere cu 1,17%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,8% peste nivelul şedinţei precedente. Creşterea indicelui a fost implusionată de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu 4,4%, la 0,38 lei, cu două zile înainte de anunţarea rezultatelor financiare înregistrate anul trecut.

Titlurile companiei au urcat cu peste 4% după primele 20 de minute ale şedinţei, susţinute de unele ordine de cumpărare plasate, însă, pentru volume reduse. Ascensiunea acestor titluri a încetinit spre mijlocul şedinţei, însă a revenit la peste 4% la finalul zilei. Brokerii spun că evoluţia este determinată de investitorii care anticipează că OMV Petrom va anunţa rezultate financiare bune pentru anul trecut, iar acestea îi vor determina şi pe alţi investitori să cumpere acţiunile companiei şi să ridice preţurile.

„La Petrom contează în primul rând rezultatele financiare, ţinta de preţ stabilită de analiştii Erste (0,5 lei/acţiune, respectiv cu 31% peste piaţă – n.r.), plus preţul mare al petrolului. La acestea se adaugă şi perspectiva unor dividende consistente, deoarece cred că Fondul Proprietatea şi Ministerul Economiei vor face presiuni pentru a obţine o cotă cât mai mare din profit”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

În primele nouă luni ale anului trecut, profitul net al grupului Petrom s-a dublat, la 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), şi a depăşit câştigul record înregistrat în tot anul 2010. La începutul lunii februarie, OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat că a constituit un provizion de 120 milioane euro în trimestrul al patrulea pentru amenda dispusă de Consiliul Concurenţei împotriva Petrom.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,2 milioane lei (6,4 milioane euro), valoare cu aproape 8% peste rulajul şedinţei precedente, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro).

„Cred că o mare parte dintre vânzători aşteaptă un nou val de cumpărători, iar acalmia de astăzi poate fi determinată şi de faptul că piaţa din SUA este închisă în această zi. Mulţi investitori aşteaptă acum convocatoarele pentru AGA de bilanţ, în primul rând la SIF-uri, dar şi la restul companiilor cu profit în creştere. Din convocatoare şi materialele AGA, investitorii îşi pot face calcule şi astfel decid la care companii ar fi mai bine să cumpere, pentru a încasa dividende”, a afirmat brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10,5 milioane lei, sumă din care 2,1 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,535 lei, preţ cu 0,38% peste nivelul de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut foarte uşor, cu 0,19%, la 0,532 lei.

În cursul şedinţei preţul a urcat până la un maxim de 0,5385 lei/titlu, cotaţie care nu a mai fost atinsă din şedinţa din 8 iulie.

„Este normală o încetinire a creşterilor pe această acţiune, după evoluţia accelerată din acest an. Dividendul deja nu mai este o miză atât de mare, în acest caz, iar lipsa unei oferte constante s-a văzut deja în piata prin creşterile de preţ. Cred că ascensiunea va continua, deoarece nu văd cine ar presa pe vânzare deocamdată, atâta timp cât şi pe afară «curge lapte şi miere», în perspectiva acordului pentru Grecia”, a mai spus Tod.

Titlurile Concefa (COFI) s-au menţinut pe scădere severă, cu 14,38%, după ce vineri au căzut cu 15%. Declinul acestor acţiuni vine după ce compania a anunţat joi că a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă. Cel mai recent transfer cu titlurile Concefa a fost realizat la 0,0131 lei, iar operaţiunile au însumat 335.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în urcare cu până la 1,2%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est avansau cu cel mult 1,4%.

Bursele au fost susţinute de decizia băncii centrale a Chinei de a relaxa condiţiile de politică monetară pentru a stimula creşterea economică, precum şi de aşteptările optimiste ale investitorilor cu privire la deznodământul discuţiilor de luni purtate de miniştrii Finanţelor din zona euro, care ar putea aproba cel de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Stațiunea perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, are ape termale, peisaje frumoase și foarte puțini români știu de ea
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Viktor Orban critică Occidentul și prevede un viitor dominat de Asia și Rusia
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!