Bursa a crescut cu 1%, pe un rulaj în uşoară revenire

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,04% în şedinţa de luni, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care revenirea unora dintre investitori la tranzacţionare a ridicat uşor lichiditatea peste nivelul sesiunii de vineri.
Romania TV
20 feb. 2012, 16:45
Bursa a crescut cu 1%, pe un rulaj în uşoară revenire

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri în creştere uşoară, urmând linia ascendentă a burselor externe, însă volumele de acţiuni tranzacţionate au rămas reduse.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, avansa cu 1,35%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea (FP), s-a plasat cu 0,76% peste închiderea de vineri.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat în creştere cu 1,17%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,8% peste nivelul şedinţei precedente. Creşterea indicelui a fost implusionată de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au avansat cu 4,4%, la 0,38 lei, cu două zile înainte de anunţarea rezultatelor financiare înregistrate anul trecut.

Titlurile companiei au urcat cu peste 4% după primele 20 de minute ale şedinţei, susţinute de unele ordine de cumpărare plasate, însă, pentru volume reduse. Ascensiunea acestor titluri a încetinit spre mijlocul şedinţei, însă a revenit la peste 4% la finalul zilei. Brokerii spun că evoluţia este determinată de investitorii care anticipează că OMV Petrom va anunţa rezultate financiare bune pentru anul trecut, iar acestea îi vor determina şi pe alţi investitori să cumpere acţiunile companiei şi să ridice preţurile.

„La Petrom contează în primul rând rezultatele financiare, ţinta de preţ stabilită de analiştii Erste (0,5 lei/acţiune, respectiv cu 31% peste piaţă – n.r.), plus preţul mare al petrolului. La acestea se adaugă şi perspectiva unor dividende consistente, deoarece cred că Fondul Proprietatea şi Ministerul Economiei vor face presiuni pentru a obţine o cotă cât mai mare din profit”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

În primele nouă luni ale anului trecut, profitul net al grupului Petrom s-a dublat, la 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), şi a depăşit câştigul record înregistrat în tot anul 2010. La începutul lunii februarie, OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat că a constituit un provizion de 120 milioane euro în trimestrul al patrulea pentru amenda dispusă de Consiliul Concurenţei împotriva Petrom.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,2 milioane lei (6,4 milioane euro), valoare cu aproape 8% peste rulajul şedinţei precedente, de 26,2 milioane lei (6 milioane euro).

„Cred că o mare parte dintre vânzători aşteaptă un nou val de cumpărători, iar acalmia de astăzi poate fi determinată şi de faptul că piaţa din SUA este închisă în această zi. Mulţi investitori aşteaptă acum convocatoarele pentru AGA de bilanţ, în primul rând la SIF-uri, dar şi la restul companiilor cu profit în creştere. Din convocatoare şi materialele AGA, investitorii îşi pot face calcule şi astfel decid la care companii ar fi mai bine să cumpere, pentru a încasa dividende”, a afirmat brokerul.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 10,5 milioane lei, sumă din care 2,1 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,535 lei, preţ cu 0,38% peste nivelul de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut foarte uşor, cu 0,19%, la 0,532 lei.

În cursul şedinţei preţul a urcat până la un maxim de 0,5385 lei/titlu, cotaţie care nu a mai fost atinsă din şedinţa din 8 iulie.

„Este normală o încetinire a creşterilor pe această acţiune, după evoluţia accelerată din acest an. Dividendul deja nu mai este o miză atât de mare, în acest caz, iar lipsa unei oferte constante s-a văzut deja în piata prin creşterile de preţ. Cred că ascensiunea va continua, deoarece nu văd cine ar presa pe vânzare deocamdată, atâta timp cât şi pe afară «curge lapte şi miere», în perspectiva acordului pentru Grecia”, a mai spus Tod.

Titlurile Concefa (COFI) s-au menţinut pe scădere severă, cu 14,38%, după ce vineri au căzut cu 15%. Declinul acestor acţiuni vine după ce compania a anunţat joi că a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă. Cel mai recent transfer cu titlurile Concefa a fost realizat la 0,0131 lei, iar operaţiunile au însumat 335.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în urcare cu până la 1,2%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est avansau cu cel mult 1,4%.

Bursele au fost susţinute de decizia băncii centrale a Chinei de a relaxa condiţiile de politică monetară pentru a stimula creşterea economică, precum şi de aşteptările optimiste ale investitorilor cu privire la deznodământul discuţiilor de luni purtate de miniştrii Finanţelor din zona euro, care ar putea aproba cel de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei.

DailyBusiness
Parlamentul European decide soarta bugetului UE 2025 și a noii Comisii Europene!
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Orașul important din Italia, vizitat de foarte mulți români, care s-a săturat de turiști. Ce măsuri au în plan autoritățile
Capital.ro
Au fost interzise! Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum
Playtech.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale, contestat la Curtea Constituțională. În ce caz se pot anula alegerile?
DailyBusiness
Călin Georgescu ar putea provoca un HAOS politic în România după victoria sa
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Silviu Prigoană n-ar fi avut niciun ban. „Dacă nu era Adriana, era Anonymus SRL”
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Carambol pe Autostrada A1. Șapte mașini au fost implicate și două persoane au fost rănite
Cancan.ro
Care este numele real al Elenei Lasconi? Puțini sunt cei care știu ce scrie în buletinul ei
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu avertizează tinerii din România: Așa cum au fost scoși în stradă, vor fi scoși la război
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Locuitorii din sudul Libanului revin acasă după armistițiul Israel-Hezbollah
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Un istoric ucrainean a vorbit despre planul rusesc de a împărți Ucraina în trei